SALATĂ de SFECLĂ, ȚELINĂ și MACROU

Salata de sfeclă roșie este o garnitură excelentă în sezonul rece. Dacă vrei să o transformi într-o masă mai consistentă, poți adăuga pește, ca în rețeta de mai jos. Această combinație este deosebit de gustoasă.

150 de grame de sfeclă roșie crudă conțin doar 58 de calorii, 13 g de carbohidrați (din care 9 g de zahăr și 4 g de fibre), plus 2 g de proteine.

Salata de sfecla si macrou: tasteofnovascotia.com

Această rădăcinoasă oferă de asemenea cantități mici de vitamina A, vitamina C, calciu și fier, vitamine din grupul B și mangan. Este o sursă bună de acid folic și minerale: fosfor, potasiu, zinc, cupru și seleniu.

Beneficiile sfeclei se datorează în mare parte conținutului de nitrați naturali. Aceștia sunt diferiți de nitrații folosiți în produsele de carne procesată, care au fost asociați cu risc de cancer.

Citește și OUĂLE, SFECLA roșie și PEȘTELE conțin substanțe care ne pot face mai INTELIGENȚI (studiu)

Nitrații din sfeclă se transformă în corp în oxid nitric, un compus care dilată vasele de sânge și produce numeroase beneficii:

îmbunătățește performanța fizică la atleți

mărește acuitatea mentală

protejează împotriva cancerului

scade tensiunea arterială

Studiile au asociat consumul de legume precum sfecla cu o rată mai mică a mortalității, a diabetului, a obezității și a bolilor de inimă.

Cercetătorii de la Universitatea Wake Forest au descoperit că sucul de sfeclă roșie crește fluxul sanguin la nivelul zonelor din creier lipsite de oxigen din cauza vârstei înaintate și încetinește progresia demenței. Colina din această legumă îmbunătățește somnul, susține memoria și învățarea.

Datorită conținutului de acid alfa-lipoic, sfecla roșie ajută la scăderea nivelurilor de glucoză și a sensibilității la insulină. Mai mult, acest compus reduce simptomele de neuropatie periferică și neuropatie autonomă la diabetici.

Citește și Salată de SFECLĂ, MORCOV și ȚELINĂ – o rețetă cu valoare terapeutică

Sfecla este o sursă excelentă de fibre, care nu doar previn constipația, ci ajută inclusiv la eliminarea surplusului de colesterol.

Salată de sfeclă cu țelină și macrou – rețetă

Ingrediente pentru 2 porții:

• 200 g de sfeclă roșie
• 100 g de apio
• 200 g de macrou
• 4 căței de usturoi
• 2 lingurițe de ulei de măsline
• suc de lămâie
• pătrunjel verde
• sare și piper după gust

Mod de preparare

Puteți folosi macrou fiert sau macrou afumat. Dar salata va avea un gust mai bun dacă folosiți macrou copt la cuptor sau făcut pe grătar/gril.

Curățați macroul la interior și îndepărtați capul. Tăiați-l pe lungime de câteva ori pentru a-l desface.

Amestecați într-un bol puțin usturoiul zdrobit cu uleiul, zeama de lămâie, sarea și piperul (după gust). Ungeți peștele cu o pensulă înmuiată în acest sos, pe ambele părți.

Încingeți tigaia de grill și așezați peștele. Lăsați-l să se coacă pe fiecare parte câteva minute.

Între timp, dați sfecla pe răzătoare, iar tulpina de apio tăiați-o bucăți mici. Apio este tulpina de țelină care se găsește în marile super/hipermarketuri. Are o textură crocantă și este deosebit de sănătoasă.

Adăugați restul de dressing de mai sus și omogenizați. Presărați pătrunjelul tocat fin.

Puteți servi macroul pe marginea salatei, sau îl puteți amesteca direct în salată – tăiați-l bucățele mici sau desfaceți-l fâșii, fără spini.

Informații nutriționale:

O porție de salată de sfeclă, țelină și macrou conține:

– 211.6 kilocalorii
– 11 g de glucide
– 20 g de proteine
– 9.6 g de grăsimi
– 3.6 g de fibre

Surse:

1. Megan Ware, What are benefits of beetroot? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/277432.php

2. Dr. Laura Ene, Macrou cu salată de sfeclă roșie și țelină, Totul despre slăbit: https://totuldespreslabit.ro/macrou-cu-salata-de-sfecla-rosie-si-telina/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.