SUPĂ de zarzavat cu TĂIȚEI

Supele sunt mâncăruri foarte satisfăcătoare. Sunt sățioase, ușor de făcut, practice și versatile, datorită mulțimii ingredientelor care pot fi folosite. În plus, au numeroase beneficii. Diversitatea legumelor și a zarzavaturilor folosite asigură un aport bogat în nutrienți.

Cele mai sănătoase supe sunt cele care conțin ingrediente proaspete, sărace în grăsimi și doar puțină sare.

Supa de zarzavaturi si taitei

Asociația Americană a Inimii recomandă adulților 8 sau mai multe porții de legume și fructe pe zi. În grame acest lucru înseamnă în jur de 700 de grame.

Supele constituie un mod simplu de a consuma mai multe legume. Se pot folosi legume și verdețuri proaspete sau congelate.

Nutriționistul Mihala Bilic consideră supa cea mai bună mâncare inventată vreodată de om. Are puține calorii dar satură și menține sațietatea, este plină de nutrienți, este reconfortantă, rapid de obținut în casă și economică.

Dacă ai un apetit alimentar crescut, supele pot fi soluția potrivită, deoarece sunt bogate în apă, sunt voluminoase și poți mânca cât vrei fără să te îngrași.

Dr. Barbara Rolls a realizat un studiu la Universitatea de stat din Pennsylvania și a descoperit că studenții care mâncau supă de orez și pui în locul unei caserole cu orez și pui (mâncare gătită), consumau mai puține calorii și erau la fel de satisfăcuți din punct de vedere al sațietății.

Supele care conțin leguminoase și carne slabă precum pește sunt surse bune de proteine slabe și fibre și au un conținut redus de grăsimi. Roșiile sunt bogate în licopen, care reduc riscul de cancer (îndeosebi de cancer la prostată).

Legumele în general, inclusiv cele folosite la supe, conțin vitamina A și vitamina C, iar supele-cremă oferă calciu și vitamina D.

Unele alimente conțin nutrienți care se absorb mai bine în urma preparării lor termice. De asemenea, fierberea poate spori conținutul de antioxidanți din anumite legume.

De pildă, morcovul fiert dintr-o supă conține mai mult beta-caroten decât morcovul crud. Același lucru este valabil și cu licopenul din roșii sau acidul folic din spanac.

Supă de zarzavat cu tăiței – rețetă

Ingrediente

• 2 morcovi
• 2 cartofi
• 1 păstârnac
• 1 ceapă
• ¼ țelină
• 1 legătură de pătrunjel verde
• 100 g de tăiței
• 2 linguri de ulei
• 2-3 litri de apă
• sare și piper, după gust

Preparare

Curățați păstârnacul, morcovii, cartofii, păstârnacul, ceapa și țelina de coajă. Zarzavaturile, morcovii și cartofii se taie în patru, ceapa mărunt, iar țelina bețișoare.

Legumele se pun la fiert în apă, împreună cu uleiul și sarea. Se lasă să fiarbă jumătate de oră, după care se adaugă tăițeii. După un sfert de oră se ia cratița de pe foc.

Supa se servește în farfurii, iar pătrunjelul se adaugă proaspăt, tocat mărunt.

Surse:
1. Cynthia Myers, What Are the Benefits of Eating Soup, LIVESTRONG: https://www.livestrong.com/article/254373-what-are-the-benefits-of-eating-soup/
2. Psychology today, The Many Health Benefits of Soup: https://www.psychologytoday.com/us/blog/food-junkie/201807/the-many-health-benefits-soup
3. Tudor Osiac, Supă de zarzavat cu tăiței, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, p. 40

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.