CARTOFI umpluți cu BROCCOLI și CAȘCAVAL la cuptor – rețetă + beneficii

Această rețetă ne introduce într-un mod cât se poate de plăcut în atmosfera de toamnă, când organismul nostru are nevoie de mâncăruri calde, sățioase și hrănitoare.

Cartofii la cuptor sunt fără îndoială un meniu specific sezonului rece. Pentru a le da o notă și mai atractivă, îi putem umple cu diverse compoziții. De exemplu, puteți încerca un amestec de broccoli și brânză.

Cartofi umpluti cu broccoli si cascaval la cuptor: Pillsbury

Nutriționiștii ne dau foarte multe motive să introducem broccoli mai des în dieta noastră. Această legumă cruciferă este apreciată pentru beneficiile sale asupra digestiei, a sistemului cardiovascular și imunitar.

Citește și De ce ar trebui să consumăm BROCCOLI cât mai des (+ cea mai bună metodă de gătire)

Ce beneficii are broccoli?

La fel ca varza și conopida, broccoli este sărac în calorii și în grăsimi. Conține cantități generoase de vitamina C, potasiu, vitamina A și vitamina B6, plus o serie de compuși fitochimici care întăresc imunitatea, precum glucobrasicina, zeaxantina, beta-caroten, kaempferol, indole-3-carbinol, glucorafanină, gluconasturtin, glucobrasicină și sulforafan. Acești compuși au proprietăți antiinflamatoare, detoxifiante și anticancerigene puternice.

În broccoli găsim de asemenea doze mai mici de magneziu, fosfor, zinc și fier.

Compusul sulforafan din broccoli și alte legume crucifere are capacitatea de a stinge activitatea a 50 de gene asociate cu simptomele cauzate de diabetul de tip 2. Totodată, sulforafanul ameliorează autismul, mai precis abilitățile de comunicare verbală și interacțiuni sociale.

Indole-3-carbinol este un alt compus care stimulează enzimele detoxfiante din corp și ajută la reducerea stresului oxidativ. Mai mult, această substanță alterează nivelul de estrogen din corp, contribuind la diminuarea riscului de cancer la sân.

Citește și BROCCOLI cu USTUROI – rețeta Părintelui Efrem de la Mănăstirea Dervent

Consumul de broccoli poate fi util în scăderea concentrației de colesterol. Ajută la tonifierea vaselor de sânge și reduce riscul de boli de inimă coronariene.

Carotenoidele din broccoli susțin sănătatea ochilor și vederea. În special zeaxantina protejează ochii de degenerescența maculară și cataractă.

Cartofi umpluți cu broccoli la cuptor – rețetă

Ingrediente

• 4 cartofi mari
• 150 g de cașcaval
• 150 g de bacon
• 60 ml de lapte sau smântână
• 2 cești de broccoli tocat mărunt
• sare și piper, după gust

Preparare

Spălați bine cartofii și așezați-i într-o tavă. Se coc în coajă până când aproape sunt făcuți. Se scot din tava, se curăță de coajă și se taie în jumătăți. Se scobesc la interior cu o linguriță iar miezul scos se pune într-un bol. Se adaugă laptele, broccoli tocat mărunt, baconul și cașcavalul tocate cubulețe mici. Adăugați sare și piper și amestecați până rezultă o compoziție omogenă.

Umpleți bărcuțele de cartofi cu această umplutură și nivelați. Așezați din nou cartofii în tavă și lăsați-i în cuptor încă 20 de minute. Se servesc calzi. Dacă îi consumați a doua zi, îi puteți reîncălzi în tavă sau într-o cratiță.

Surse:

1. Jessie Szalay, Broccoli: Health Benefits, Risks & Nutrition Fact, Live Science: https://www.livescience.com/45408-broccoli-nutrition.html
2. Bucătărie Cocateluri, Cartofi umpluti cu broccoli: http://bucatariecocateluri.blogspot.com/2013/08/cartofi-umpluti-cu-broccol-ingrediente.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.