VARZĂ cu TON, la cuptor – rețetă + beneficii

Varza cu ton la cuptor este o rețetă clujeană, ușor de preparat și deosebit de savuroasă. Puteți folosi varză verde sau murată, ton proaspăt sau la conservă.

În ciuda aspectului ei de legumă banală, varza este unul din cele mai sănătoase alimente. Are un conținut nutrițional remarcabil și este înzestrată cu proprietăți terapeutice și profilactice.

Varza cu ton la cuptor: biscuitsandladles.com

Iată ce nutrienți ne pot oferi 89 de grame de varză:

• 22 de calorii
• 1 gram de proteine
• 2 grame de fibre
• 85% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina K
• 54% din DZR de vitamina C
• 7% din DZR de mangan
• 6% din DZR vitamina B6

Are de asemenea cantități mici de calciu, potasiu, magneziu, vitamina A și fier. Varza conține și antioxidanți puternici (polifenoli, compuși sulfurici și vitamina C).

Ce beneficii are consumul de varză

Consumul de varză poate ajuta la reducerea inflamației cronice din corp, datorită conținutului de sulforafan, kaempferol și alți antioxidanți. Un studiu pe femei chineze a arătat că cele mai mari consumatoare de legume crucifere au avut niveluri mult mai mici de inflamație.

Datorită fibrelor solubile pe care le conține, varza are beneficii asupra tractului gastrointestinal. Fibrele previn constipația și unele tipuri de cancer.

Totodată, varza ajută la scăderea tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiace și accident vascular cerebral.

Citește și VARZA, un medicament „bun la toate” – dr. Ovidiu Bojor (utilizări interne și externe)

Fitosterolii sunt substanțe asemănătoare colesterolului, care blochează absorbția colesterolului în tractul digestiv. Potrivit studiilor, creșterea aportului de fitosteroli cu 1 gram pe zi s-a dovedit utilă în diminuarea concentrației de colesterol cu 5%.

90 de grame de varză acoperă 85% din doza zilnică de vitamina K, o vitamină importantă pentru buna coagulare a sângelui și pentru menținerea oaselor.

Varză cu ton – rețetă

Ingrediente

• 1 varză crudă (sau 1 varză murată)
• 200 g de ton (sau 2 conserve de ton întreg)
• 2 roșii, pastă de tomate sau bulion
• 5-6 linguri de ulei
• 1 lingură de mărar
• sare și piper, după gust

Preparare

Tăiați varza mărunt (fideluță), adăugați puțină sare și masați-o cu mâinile. Dacă folosiți varză murată, trebuie să o stoarceți și apoi să o tocați fin.

Puneți varza tăiată într-o tavă. Adăugați uleiul, sarea și piperul și amestecați. Turnați puțină apă și introduceți tava în cuptorul încins.

Citește și VARZĂ murată cu TURMERIC – un TONIC excelent pentru IMUNITATE, INFLAMAȚII, CANCER

Lăsați varza să fiarbă jumătate de oră. Scoateți-o din cuptor și adăugați roșiile (tocate mărunt) sau pasta de roșii și tonul. Amestecați și introduceți din nou mâncarea la cuptor. După un sfert de oră, scoateți tava.

Puteți servi varza cu ton, dacă vă place, cu mămăligă și usturoi sau smântână. Sau dacă nu, cu pâine și ardei iute.

Surse:

1. Jillian Kubala, 9 Impressive Health Benefits of Cabbage, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cabbage
2. Tudor Osiac, Varză a la Cluj cu ton, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, Editura Evanghelismos, București, p. 79

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.