Pâine de casă după rețeta doctorului Doru Laza

Pâinea trebuie să fie cel mai sănătos aliment din dieta noastră. Este foarte important să ne preparăm pâinea în casă din făină integrală, deoarece sortimentele din comerț sunt obținute în mare parte din făină albă, rafinată, care a fost dezgolită de nutrienți.

Dacă nu știți să faceți pâine în casă sau nu aveți timp, trebuie să acordați mai multă importanță tipului de pâine pe care îl cumpărați din magazine. Asigurați-vă că pâinea este făcută din grâu întreg și că are o cantitate mare de fibre.

Paine de casa – dr. Doru Laza

Pâinea integrală este o sursă valoroasă de fibre în dieta noastră. Acest substanțe susțin sănătatea sistemului digestiv, ajută la controlul zahărului din sânge și a colesterolului. Totodată, fibrele din alimente sunt cele care ne ajută să ne săturăm și să ne menținem sătui mai mult timp după masă.

Citește și Nu mai mâncați PÂINE din făină ALBĂ – este un aliment gol, care ne poate ÎMBOLNĂVI

În pâinea integrală se găsesc de asemenea proteine – nutrienți esențiali pentru creșterea și repararea organismului, vitamine din grupul B (B1, B3, acid folic) și minerale.

Până de casă – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de făină integrală
• 3 linguri de semințe de floarea-soarelui
• 2 linguri de semințe de in
• 15 g de drojdie
• 300-400 ml de apă
• 15 g de sare neiodată

Preparare

Dacă nu aveți făină integrală, puteți folosi un amestec din 900 g de făină albă și 100 g de tărâțe, pentru a obține o făină mai consistentă în fibre și vitamine. Toți nutrienții importanți se află în tărâțe, de aceea este indicat să mâncăm doar pâine „integrală”.

Puneți făina într-un castron mare. Adăugați semințele și sarea. Este important ca la prepararea mâncărurilor să folosiți sare neiodată (azi o mai găsiți doar la magazinele de profil naturist – toată sarea din magazinele obișnuite are adaos de iod). Puteți folosi orice fel de semințe aveți în casă sau care vă plac. Dacă folosiți semințe de dovleac, este bine să le zdrobiți puțin înainte deoarece sunt mai mari decât celelalte tipuri.

Puneți drojdia într-un bol mic. Fărâmițați-o cu furculița și turnați peste ea ½ cană de ap călduță (nu clocotită). Lăsați-o să se înmoaie câteva minute, apoi puneți-o în castronul cu făina. Adăugați și restul de apă și amestecați cu o lingură de lemn la început, până se leagă toate ingredientele. Frământați apoi cu mâinile, cel puțin un sfert de oră.

Citește și PÂINE cu MĂSLINE ca la mănăstire – rețetă din Muntele Athos

Acoperiți castronul cu un prosop gros și lăsați aluatul să stea la dospit minim un ceas, să își mărească volumul.

Pentru a forma pâinea, puneți aluatul crescut pe masa tapetată în prealabil cu puțină făină. Lăsați-l să stea 5 minute în repaus, apoi modelați-l sub formă de 2 pâine lungi, potrivite pentru tăvile normale de pâine. Ungeți-le pe deasupra cu o pensulă înmuiată în ulei, după care trebuie să lăsați pâinea crudă să mai crească puțin, preț de încă o oră.

Coaceți pâinea în cuptorul preîncălzit la 250 de grade Celsius. Merge și la o temperatură mai mică, de 180 de grade Celsius dacă aveți cuptor electric. În 35-40 de minute ar trebui să fie gata.

Scoateți tăvile din cuptor, răsturnați cu grijă pâinile pe un grătar sau un tocător de lemn, pe o parte, să se răcească.

Păstrați pâinea într-un loc uscat, fără umezeală. Le puteți pune într-o pungă de hârtie sau le puteți acoperi cu un prosop.

Surse:

1. Federal of Bakers Ltd, Bread – A nutritious and healthy food: https://www.fob.uk.com/nutrition-and-health/
2. Dr. Doru Laza, Pâine 1 a la Eden, Rețete din Bucătăria Edenică, Editura Păzitorul Adevărului, 2004

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.