SALATĂ de BROCCOLI și CONOPIDĂ – o metodă simplă de prevenire a CANCERELOR
Legumele crucifere precum broccoli, conopida și varza sunt renumite pentru beneficiile lor remarcabile asupra organismului. Se numesc crucifere deoarece florile alcătuite din 4 petale ale acestor legume seamănă cu o cruce.
Broccoli este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K și acid folic, și o sursă bună de potasiu, mangan și fibre. Legumele crucifere conțin flavonoide, carotenoide (beta-caroten, luteină), lignani, fitosteroli și compuși sulfurici bioactivi.
Dietele bogate în legume pot ajuta la prevenirea multor boli moderne. Legumele crucifere conțin compuși fitochimici și diverși nutrienți care lucrează în sinergie pentru protejarea organismului de boli, îndeosebi de cancer și afecțiuni cardiovasculare.
Cuprins
Broccoli, conopida, varza combat bolile canceroase
Cruciferele se deosebesc de alte legume prin conținutul lor bogat în glucozinolați, care conțin substanțe bogate în sulf. În timpul tăierii, mestecării, preparării sau digerării lor, glucozinolații sunt descompuși în compuși activi, precum: indoli, nitrili, tiocianați sau izotiocianați.
Doi dintre cei mai importanți sunt indol-3-carbinol și sulforafan. Aceștia au un rol important în prevenirea bolilor prin faptul că declanșează un răspuns antioxidant și antiinflamator în corp și sunt implicați în menținerea homeostazei celulare.
Studiile pe șoareci au arătat că indolii și izotiocianații inhibă dezvoltarea mai multor tipuri de cancer. Majoritatea meta-analizelor au descoperit că aportul de legume crucifere este invers asociat cu riscul de cancer vezical, mamar, colorectal, endometrial, gastric, pulmonar, pancreatic, ovarian, renal și de prostată. Cercetările pe oameni au obținut însă rezultate mixte.
Acești compuși acționează împotriva cancerului prin mai multe mijloace:
– protejează celulele ADN de daunele radicalilor liberi
– inactivează compușii carcinogeni
– combat virusurile și bacteriile
– reduc inflamația sistemică
– induc moartea programată a celulelor maligne (apoptoza)
– inhibă formarea vaselor de sânge tumorale (angiogenza) și migrația celulelor tumorale (metastază)
Salată de broccoli și conopidă
Ingrediente
• 200 g de conopidă
• 200 g de broccoli
• 1 morcov
• 1 ceapă roșie
• ½ linguriță de sare
• pătrunjel verde
Preparare
Legumele trebuie să fie proaspete fragede. Se taie în jumătate, se desfac buchețele cât mai mici posibile, sau se dau pe răzătoarea cu găuri mari, pentru a fi mai ușor de mestecat.
Morcovul se poate tăia felii sau da pe răzătoarea mare. Ceapa se toacă mărunt, la fel și pătrunjelul.
Amestecați toate ingredientele într-un bol. Presărați sare și omogenizați. După preferință, salata de broccoli și conopidă se poate servi cu maioneză (din ou sau, din nuci caju sau din lapte de soia).
Dacă nu puteți consuma legume crude, le puteți fierbe sau coace în cuptor. Studiile au arătat că legumele crucifere crude pot afecta tiroida.
Legumele crucifere (varza, broccoli, conopida) nu afectează TIROIDA dacă le gătim înainte
Surse:
1. Oregon State University, Cruciferous Vegetables: https://lpi.oregonstate.edu/mic/food-beverages/cruciferous-vegetables
2. National Cancer Institute, ruciferous Vegetables and Cancer Prevention: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/cruciferous-vegetables-fact-sheet
3. American Institute for Cancer Research, Broccoli & Cruciferous Vegetables: https://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/broccoli-cruciferous.html
4. Elena Pridie, 63. Salată de broccoli și conopidă, Rețete din crudități. Pentru sănătate, pentru viață, Editura Sian Books: https://books.google.ro/books?id=LEaTDwAAQBAJ&pg=PT4&dq=elena+pridie&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwiRlrC-8IniAhUOmIsKHTiLAWYQ6AEINTAD#v=onepage&q=elena%20pridie&f=false