„PARIZER” vegetal din nuci CAJU

Acest parizer vegetal este foarte reușit, atât ca aspect, cât și ca textură și gust. Preparându-l în casă, puteți avea siguranța că este sănătos, din ingrediente alese, cât mai naturale.

Spre deosebire de produsele de post din comerț, menite să înlocuiască produsele de carne, acest parizer nu conține soia, nici aditivi nocivi pentru sănătate. Ingredientul de bază este caju-ul, un tip de nucă din care se pot obține numeroase rețete dulci și sărate, mai cu seamă „lactate” vegetale (smântână, brânză, sosuri).

Parizer din caju – imagine cu titlu informativ

Secretul care leagă această compoziție este o gelatina vegetală, obținută din alege marine, care se numește agar-agar. Se poate procura de la magazinele naturiste.

Parizer vegetal din caju – rețetă

Ingrediente

• 100 g de caju
• 1 cățel de usturoi
• 3 linguri de fulgi de drojdie inactivă
• 2-3 linguri de suc de lămâie
• 1 lingură de ulei de cocos lichid
• 1 linguriță de pastă de roșii
• 10 g de agar-agar
• 350 ml de apă
• 1 linguriță de paprika (sau boia de ardei)
• 1 linguriță de usturoi deshidratat
• 1 linguriță de ceapă deshidratată
• ½ linguriță de oregano
• ½ linguriță de cimbru
• sare și piper, după gust

Preparare

Puneți nucile caju într-un bol și turnați peste ele puțină apă, cât să le acopere. Lăsați-le la înmuiat minim 4 ore, preferabil de seara până a doua zi.

Când caju-ul s-a hidratat bine, clătiți-l cu apă curată și mixați-l cu un blender sau robot de bucătărie. Adăugați 150 ml de apă curată, usturoiul zdrobit, sucul de lămâie proaspăt stors, uleiul de cocos, pasta de roșii și mirodeniile.

Pasta de roșii are mai mult rol de culoare (se poate folosi de asemenea puțin suc de sfeclă). Dacă vreți un parizer alb, excludeți acest ingredient.

Puneți pudra de agar-agar într-un ibric. Adăugați 200 ml de apă și amestecați cu un tel. Puneți ibricul pe foc și lăsați amestecul să fiarbă 2 minute, amestecând des. Turnați repede compoziția gelatinoasă peste compoziția pasată cu blenderul și mixați din nou. Gustați dacă mai este nevoie de sare sau condimente.

Acum se pot adăuga și alte ingrediente, precum bucăți de roșii uscate mărunțite, bucăți de măsline, bucăți de ardei gras etc.

Turnați repede compoziția în forma pregătită, deoarece gelatina se va închega în scurt timp. Puteți folosi un pahar rotund înalt (uns în prealabil cu puțin ulei), care va da compoziției o formă lungă, rotundă, ca un sul.

După ce compoziția s-a răcorit, introduceți forma în frigider și lăsați parizerul să stea la rece cel puțin 5 ore. Pentru a deveni mai ferm și mai ușor de manevrat, lăsați-l să stea 1 zi la frigider.

Se taie felii și se servește cu pâine, alături de legume, salate de verdețuri sau diverse garnituri. Se poate folosi și la asamblarea de sandvișuri.

Cumpără de aici:

Sursă: Our Daily Food.ro, Baton vegetal sau parizer vegan din caju: https://ourdailyfood.ro/baton-vegetal-sau-parizer-vegan-din-caju/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.