CHIFTELE de post din CARTOFI și FULGI de OVĂZ

Chiftele se numără printre cele mai practice și sățioase preparate culinare. Toată lumea le adoră! Datorită versatilității lor, pot fi servite ca atare, pot fi folosite la sandvișuri, la sosuri sau alături de diverse garnituri.

Cel mai încântător lucru despre chiftele este că pot fi preparate din tot felul de ingrediente, nu numaidecât din carne. Autorii de rețete vegetariene au numeroase idei în acest sens, pe bază de legume, semințe, cereale, leguminoase, verdețuri.

Reteta chiftele de post: imagine sugestiva

Cea mai mare provocare a chiftelelor de post este găsirea unui ingredient care să înlocuiască oul. În rețeta de mai jos se folosesc cartofi și fulgi de ovăz – 2 ingrediente care acționeze pe post de liant.

Ovăzul reduce riscul de sindrom metabolic și obezitate 

Ovăzul este o cereală extrem de sănătoasă, care merită un loc stabil în dieta noastră. Potrivit The World’s Healthiest Foods, 39 g de ovăz conțin 83% din doza zilnică recomandată (DZR) de mangan, 64% din DZR de molibden, 29% din DZR de fosfor, 27% din DZR de cupru, 26% din DZR de biotină, 25% din DZR de vitamina B1, 16% din DZR de magneziu, 15% din DZR de crom, 15% din DZR de fibre, 14% din DZR de zinc și 13% din DZR de proteine.

Aportul de ovăz a fost asociat cu un nivel mai bun de vâscozitate, care facilitează tranzitul alimentelor prin tractul digestiv superior și îmbunătățește reglarea zahărului din sânge. Totodată, ovăzul crește senzația de sațietate și reduce dorința de a mânca timp de 1-2 ore după masă.

Scăderea circumferinței taliei, a indicelui de masă corporală și a riscului de sindrom metabolic și obezitate  la adulți a fost de asemenea asociată cu consumul de ovăz în studiile recente. 

Chiftele de cartofi și fulgi de ovăz – rețetă

Ingrediente

• 2 cartofi
• 4 căței de usturoi
• 250 g de fulgi de ovăz fini
• 250 ml de apă fierbinte
• ½ legătură de pătrunjel verde
• 1 linguriță de boia dulce
• opțional: 3 linguri de fulgi de drojdie inactivă
• opțional, alte mirodenii: cimbru, oregano, ceapă deshidratată
• sare și piper, după gust

Preparare

Pentru ca rețeta să iasă bine, trebuie să vă asigurați că fulgii de ovăz pe care îi folosiți sunt fini și nu mașcați. Fulgii mari nu absorb bine apa și nu mai au aceeași putere de legare.

Puteți găsi fulgi de ovăz fini la magazinele naturiste, sau puteți da fulgii obișnuiți prin râșnița electrică de cafea pentru a-i măcina.

Puneți fulgii într-un bol. Turnați peste ei apa fierbinte și lăsați-i la înmuiat circa 20 de minute. Trebuie să se umfle, să absoarbă apa și să se transforme într-un terci moale.

Între timp, curățați cartofii și usturoiul. Dați cartofii pe răzătoare, zdrobiți usturoiul fin și tocați mărunt pătrunjelul.

După ce fulgii de ovăz s-au înmuiat, amestecați toate ingredientele. Trebuie să obțineți o compoziție omogenă dar lipicioasă.

Umeziți mâinile cu apă și modelați pasta sub formă de chiftele, de dimensiunea dorită. Chiftele se pot prăji în ulei, sau se pot coace în cuptor.

Cumpără de aici:

Surse:

1. Our Daily Food.ro, Chiftele din fulgi de ovaz și cartofi – vegane sau de post: https://ourdailyfood.ro/chiftele-din-fulgi-de-ovaz-si-cartofi-vegane-sau-de-post”

2. The World’s Healthiest Foods, Oats: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=54

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.