Bruschete cu DOVLECEL, ROȘII și MOZZARELLA

Bruschetele sunt aperitive de origine italiană care au cucerit și pe români. Sunt considerate „hrana săracului”, deoarece se prepară din ingrediente minime, ușor accesibile.

Ingredientele de bază sunt roșiile, usturoiul și uleiul de măsline. Dar ăe lângă, sau în locul roșiilor se pot folosi și alte legume, precum morcovi, ardei gras, măsline, frunze de salată verde sau spanac, dovlecei, sau avocado, ciuperci, ton, brânză, și așa mai departe. Dacă se adaugă și brânză, se pot obține niște mini-pizza rapide, foarte sățioase și rapid de preparat.

Bruschete cu dovlecel: www.degusteriafrancesca.ro

Dovlecelul, ingredientul-cheie al bruschetelor prezentate mai jos, este de fapt un fruct, deși se gătește cel mai des ca o legumă. Este un aliment recomandat în curele de slăbire, datorită conținutului bogat în apă (94%) și fibre, și sărac în calorii.

Conține vitamina C, vitamina A, vitamine B, acid folic, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, zinc, fier, proteine.

Consumul de dovlecel poate fi benefic pentru vedere și prevenirea bolilor care apar ca urmare a unui deficit de vitamina C, precum scorbut, scleroză sau învinețire rapidă. Este indicat și în astm. Protejează sistemul cardiovascular.

Bruschete cu dovlecel și mozzarella – rețetă

Ingrediente

• ½ dovlecel
• 1 roșie
• 1 cățel de usturoi
• mozzarella (cașcaval sau alt tip de brânză)
• ulei de măsline
• sare

Preparare

Dacă dovlecelul este din grădină, adică crescut natural, nu-l mai curățați de coajă. În caz contrar, decojiți-l, pentru a evita ingerarea nedorită de pesticide.

Tăiați dovlecelul cubulețe mici și puneți-l într-o tigaie cu câteva picături de ulei. Căliți-l puțin.

Pregătiți feliile de pâine. Nu trebuie să fie numaidecât baghetă. . Puteți folosi o pâine mai sănătoasă și sățioasă, precum pâine integrală sau cu multi-cereale.

Tăiați pâinea felii și ungeți-le cu puțin ulei de măsline. Presărați deasupra puțină sare și rumeniți-le ușor pe gril sau în cuptor.

Tăiați roșia cubulețe, la fel și brânza mozzarella.

Tăiați usturoiul în două jumătăți. Frecați feliile de pâine cât sunt calde cu partea zemoasă a usturoiului. Așezați pe ele câteva linguri de dovlecel călit, apoi cubulețele de roșii, iar deasupra un strat de mozzarella. Introduceți feliile în cuptor (funcția grill) și lăsați-le câteva minute, cât să se topească brânza și să se lege compoziția.

Surse bibliografice:

1. Meenakshi Nagdeve, Vanessa Voltolina, 5 Amazing Zucchini Benefits: https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-zucchini.html
2. Stilul meu de viață, Rețete simple cu dovlecei: Bruschete și budincă la cuptor: https://www.stilulmeudeviata.ro/retete-simple-cu-dovlecei/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.