DOVLECEI cu ROȘII și BRÂNZĂ la cuptor
Mâncărurile de vară trebuie să fie ceva mai ușoare decât cele din sezonul rece, bazate pe alimente de origine vegetală. Din fericire, piețele abundă de legume și verdețuri pe care le putem consuma în stare proaspătă, sub formă de salate sau la aperitiv, sau folosi la diverse rețete.
Legumele sunt bogate în apă, fibre, vitamine și minerale. Au efect diuretic și vitaminizant. Sunt ideale pentru orice masă a zilei.
O rețetă simplă de vară, este această „musaca” din dovlecei și roșii. Se prepară fără carne, folosindu-se în schimb brânză. Combinația este cât se poate de reușită.
Dovlecei cu roșii și brânză la cuptor – rețetă
Ingrediente
• 1 dovlecel potrivit
• 3-4 roșii
• 200 g de telemea (sau alt tip de brânză)
• ulei de măsline
• sare, piper
• parmezan
Preparare
Spălați dovlecelul și tăiați-l felii subțiri pe lungime, sau rondele, pe lățime, după cum doriți. Dacă l-ați cumpărat din supermarket, este indicat să îl curățați de coajă, deoarece poate conține pesticide nedorite.
Spălați roșiile și tăiați-le și pe ele felii subțiri. Telemeaua se taie la fel, felii subțiri. Puteți folosi cașcaval, mozzarella, caș sau alt tip de brânză care vă place, inclusiv brânză frământată.
Puteți folosi o tavă de cuptor mai înaltă, un vas de sticlă termorezistent, precum yena, un vas de ceramică. Așezați un strat de dovlecel, un strat de roșii, un strat de brânză. Presărați pe fiecare strat câte puțină sare și stropiți cu puțin ulei.
Deasupra, presărați puțin parmezan, sau brânză rasă. Introduceți tava în cuptor. Mâncarea de dovlecei și roșii ar trebui să fie gata în maxim jumătate de oră.
Se poate servi caldă sau rece, simplă sau cu un sos de iaurt, usturoi și mărar sau mentă.
Pe lângă dovlecei și roșii, la această rețetă puteți folosi și alte legume care merg asortate, precum ardei kapia sau ardei gras sau vinete.
Sursă: Stilul meu de viață, „Dovlecei cu roșii și brânză la cuptor”: https://www.stilulmeudeviata.ro/dovlecei-cu-rosii-si-branza-la-cuptor/