BURGERI cu DOVLECEI la cuptor – rețetă de post

Dovleceii se numără printre cele mai dietetice alimente din lume. Asemenea castraveților – din familia cărora fac parte –, au un conținut bogat în apă, un indice glicemic mic, puține zaharuri și un număr redus de calorii și carbohidrați.

În plus, sunt o sursă bună de potasiu, vitamina C și vitamina A, luteină, beta-caroten, zeaxantină și acid dehidroascorbic. Au proprietăți diuretice, antioxidante și antiinflamatoare.

Burgeri de post: imagine sugestivă

Datorită acestor calități, sunt recomandați în dieta peroanelor care vor să slăbească. Dovleceii pot fi incluși într-o sumedenie de rețete. Îi puteți savura și cruzi, dacă stomacul vă permite.

Burgeri cu dovlecei – rețetă de post

Ingrediente

• 2 dovlecei mici
• 1 morcov
• 1 ceapă
• 2 linguri de fulgi de drojdie inactivă
• 2 linguri de semințe de in măcinate
• sare, piper, oregano, mărar

Preparare

Curățați dovleceii de coajă, sau săriți peste acest pas dacă provin dintr-o sursă bio, de încredere. Spălați-i și dați-i pe răzătoarea cu găuri mici sau mari, după preferință.

Scurgeți-i de excesul de lichid și puneți-i într-un bol. Morcovul se poate da și el pe răzătoare, sau se taie mărunt, împreună cu ceapa. Puteți folosi în acest sens un robot de bucătărie.

Amestecați toate legumele în bol și adăugați fulgii de drojdie și semințele de in măcinate. În cazul în care compoziția este tot zemoasă, mai adăugați câteva lingurițe de semințe de in măcinate.

Lăsați compoziția să stea câteva minute, pentru ca inul să absoarbă excesul de lichid și pasta să se lege. Semințele de in au așadar rol de ou în această rețetă de post.

Tapetați tava de copt cu hârtie de copt. Modelați compoziția sub formă de chiftele mai mari, perfect rotunde, cu mâinile sau cu o formă (un capac). Folosiți câte 2 linguri de pastă per burger pentru a obține o înălțime/grosime de circa 2 degete.

După ce ați terminat compoziția, introduceți tava în cuptorul preîncălzit și lăsați burgerii la copt circa o oră jumătate. Întoarceți-i cu grijă la jumătate timpului.

Lăsați-ui să se răcească de tot, apoi îi puteți consuma sau folosi la prepararea de sanvișuri. Tăiați o chiflă în jumătate sau folosiți două felii de pâine integrală. Ungeți interiorul pâinii cu puțin sos de roșii, muștar sau maioneză vegetală. Așezați apoi o frunzuliță de salată verde sau de spanac. Puneți burgerul, apoi o felie de roșie și acoperiți cu cealaltă felie de pâine/jumătate de chiflă.

Sau îi puteți servi alături de o salată de legume sau verdețuri sau de o garnitură de legume coapte în cuptor, piure sau orez. 

Surse:

1. Jillian Levy, „Zucchini Nutrition — Low in Calories & Loaded with Anti-Inflammatory Properties”, Dr. Axe: https://draxe.com/zucchini-nutrition/
2. Ana Bersan, „Burger vegan de dovlecel”: http://anabersan.ro/recipe/burger-vegan-de-dovlecel/#

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.