SALATĂ de TON cu FASOLE roșie – sățioasă, săracă în calorii, bogată în FIBRE și PROTEINE

Cei mai mulți asociază salatele cu dietele de slăbire. Dar pe lângă faptul că ajută la controlul greutății corporale, salatele sunt foarte sănătoase și hrănitoare.

Salatele ne ajută să consumăm o cantitate mai mare de alimente vegetale, crude pe zi, într-o formă savuroasă și practică.

Salata cu ton si fasole rosie

 

O altă preconcepție este că salatele se prepară doar legume și verdețuri. Ele pot conține multe alte ingrediente, precum pește, carne, paste, cereale integrale, semințe, nuci sau leguminoase.

Rețeta pe care v-o prezentăm este un bine-cunoscut exemplu în acest sens. Conține ton, fasole roșie, ardei gras și ceapă – o combinație reușită atât ca gust, cât și ca valoare nutrițională.

Salată de ton cu fasole roșie – rețetă

Ingrediente

• 1 conservă de ton bucăți
• 1 conservă de fasole roșie
• 1 ardei gras roșu/kapia
• 1 ceapă roșie
• 1 lămâie
• 3 linguri de ulei de măsline
• sare și piper, după gust

Preparare

Scurgeți tonul de lichid și puneți-l într-un bol. Pasați-l cu o furculiță pentru a-l mărunți ușor.

Tăiați ceapa rondele sau solzișori și ardeiul fâșii subțiri. În loc de ceapă uscată puteți folosi ceapă verde (mai multe fire, ca să dea gust salatei), sau ambele soiuri, pentru culoare și aromă.

Adăugați boabele de fasole și amestecați ușor. Este indicat să spălați fasolea din conservă de mai multe ori cu apă curată.

Citește și TARTINE de post cu pastă de FASOLE

Într-un bol separat, amestecați uleiul de măsline cu sare, piper și zeama proaspăt stoarsă de la lămâie. Turnați acest dressing (sos) peste salată și omogenizați ușor. Precum vedeți în imagine, această salată poate fi preparată și cu păstăi (fasole verde), sau verdețuri – spanac, salată verde.

Fasolea roșie – informații nutriționale

50 de grame de fasole roșie conțin:

– 170 de calorii (2,6% provin din grăsimi)
– 0,5 g de grăsimi
– 30 g de carbohidrați (din care 12% sunt fibre)
– 12 g de proteine
– 25% fier
– 8% calciu
– 7% vitamina C

Fasolea roșie conține carbohidrați cu ardere lentă, ceea ce înseamnă că oferă corpului energie și în același timp contribuie la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Benefici

Datorită conținutului bogat în proteine, fasolea roșie poate înlocui carnea în dietă sau în rețete. Asociate cu cereale integrale (precum paste sau orez integral) pot oferi corpului o cantitate de proteine comparabilă cu cea din carne sau lactate. Spre deosebire de produsele animale, fasolea are mai puține calorii și aproape deloc grăsimi.

Citește și SALATĂ de TON cu AVOCAO și PORUMB – rețetă + beneficii

Fibrele pe care le conține susțin sănătatea digestivă și cardiovasculară. Mențin sațietatea și reduc riscul producerii unui atac de cord. Femeile cu menstruații abundente, care au risc de deficit de fier, pot include fasolea roșie în dieta lor.

Cumpără de aici:

Surse bibliografice:

1. The World’s Healthiest Foods, „Kidney beans”: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=87
2. Eat This Much, „Red Beans”: https://www.eatthismuch.com/food/nutrition/red-beans,154740/
3. Caietul cu rețete, „Salată de ton cu fasole roșie”: http://www.caietulcuretete.com/2012/09/salata-de-ton-cu-fasole-rosie.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.