SHAORMA cu legume și sos de AVOCADO

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Shaorma este o mâncare populară care se vinde pe străzile din Europa și Rusia. Este o rețetă originală din Arabia, cunoscută sub numele de „doner kebab”. Unii o consideră o replică a Orientului Mijlociu la burgerul americanilor.

Se pregătește în 10 minute. Conține un amestec de mai multe tipuri de carne. Este ușir accesibilă și extrem de savuroasă. Însă asemenea altor tipuri de fast-food, shaorma are reputația unui produs nesănătos.

Shaorma cu legume si maioneza de avocado

 

O putem transforma într-o mâncare sănătoasă dacă o preparăm singuri, în casă. Acest lucru ne oferă posibilitatea să avem control absolut asupra ingredientelor pe care le utilizăm. Astfel, putem folosi orice fel de ingrediente dorim, sau ce avem la îndemână.

O variantă foarte reușită și chiar inofensivă pentru sănătate și siluetă este cea în care carnea este eliminată complet și înlocuită cu legume, iar maioneza din ou cu un sos de avocado.

Shaorma cu legume și sos de avocado – rețetă

Ingrediente

• 500 g de ciuperci
• 1 morcov
• 1 dovlecel
• 2-3 roșii
• 1 ceapă
• 1 avocado
• ½ lămâie
• sare, ulei
• 5-6 lipii

Preparare

Lipiile se pot cumpăra din comerț (alegeți un sortimente sănătos, din făină integrală), sau se pot face în casă.

Legumele trebuie preparate termic înainte de a le folosi la umplerea lipiilor.

Tocați ciupercile mărunt și căliți-le în puțin ulei cu usturoiul zdrobit. După câteva minute, adăugați dovleceii tăiați cubulețe sau felii. Aceștia se pot rumeni de asemenea pe grill.

Dați morcovul pe răzătoare sau tăiați-l felii subțiri cu aparatul de curățat coaja legumelor. Veți obține niște fulgi subțiri. Ceapa se taie peștișori.

Acum că ați pregătit toate legumele, ocupați-vă de sosul de avocado, care va înlocui maioneza clasică. Pasați pur și simplu pulpa de avocado cu o furculiță, până se transformă într-o pastă fină. Stropiți-o cu sucul proaspăt stors de lămâie și adăugați puțină sare. Omogenizați.

Acum sunteți gata să asamblați shaorma. Întindeți lipiile pe masa de lucru. Ungeți-le cu puțin sos de avocado, apoi așezați legumele: ciupercile călite, dovleceii, morcovii, roșiile și ceapa. Rulați și serviți shaorma fără să aveți remușcări cu privire la conținutul ei!

Surse bibliografice:

  1. Whey Blogger, „The Shawarma Story- Healthy or Unhealthy?” articol publicat pe site-ul Wheytrition: http://wheytrition.com/blog/2017/05/24/the-shawarma-story-healthy-or-unhealthy/
  2. Izabela Pănescu, „Shaorma cu legume și maioneză de avocado”: https://www.izabelapanescu.ro/2017/03/24/shaorma-cu-legume-si-maioneza-de-avocado/
  3. Fitexpert, „Everything You Need to Know About Shawarma”, articol publicat pe Fitexpert.bizz: https://eng.fitexpert.biz/everything-you-need-to-know-about-shawarma/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.