SALATĂ asortată de primăvară – rețetă + beneficii

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Astăzi mai mult ca oricând suntem asaltați cu sfaturi din partea nutriționiștilor de a adopta o dietă cât mai naturală, bogată în alimente vegetale proaspete.

Cu toate acestea, nivelul consumului de fructe și legume la populația generală se află sub recomandările emise de Organizația Mondiale a Sănătății.

Salata asortata

Beneficiile consumului de legume

Studiile au arătat asocieri importante între consumul de fructe și legume și un risc mai mic de mortalitate din orice cauză, îndeosebi din cauza bolilor cardiovasculare, a bolilor coronariene și a accidentelor vasculare cerebrale.

Totodată, consumul adecvat de fructe și legume reduce greutatea corporală, adipozitatea, incidența hipertensiunii arteriale, a osteoporozei, demenței, a declinului cognitiv și a unor tipuri de cancere.

Studiile intervenționale au demonstrat că aceste alimente îmbunătățesc funcția microvasculară și statusul inflamator, stresul oxidativ, răspunsul imunitar și menținerea greutății corporale.

Beneficiile lor se datorează conținutului de compuși bioactivi: vitamine, minerale, antioxidanți, carotenoide, flavonoide și fibre.

Studiile observaționale au arătat că legumele, mai mult ca fructele, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, a pancreatitei acute, a declinului cognitiv și a mai multor tipuri de cancer.

Anumite grupuri de legume au beneficii mai mari. De pildă, verdețurile închise la culoare au fost asociate cu un risc mai mic de diabet de tip 2, depresie și cancere.

Legumele bogate în beta-caroten – de culoare roșie și galbenă, au proprietăți anticancerigene mai mari.

Iată cât de multe motive avem să consumăm zilnic salate de legume și verdețuri. Cu cât mai variată este paleta, cu atât mai bine.

Salată asortată – rețetă

Ingrediente

• 250 g de spanac fraged
• 1 morcov
• 1 țelină mică
• 2 roșii
• 1 ceapă
• 2 căței de usturoi
• 1 lingură de ulei de măsline
• sare după gust

Preparare

Curățați morcovul și țelina de coajă, spălați-le și apoi dați-le pe răzătoarea cu găuri mici, într-un bol încăpător. Spălați spanacul frunză cu frunză, stoarceți-l cu mâinile, tocați-l mărunt și adăugați-l în bol.

Spălați roșiile și tăiați-le cubulețe, iar ceapa solzișori. Usturoiul poate fi dat prin zdrobitor sau poate fi tocat fin.

Amestecați toate ingredientele și la final stropiți cu ulei de măsline și asezonați cu sare. Pentru o aromă mai proaspătă, puteți adăuga și puțin suc de lămâie proaspăt stors.

Surse bibliografice:

1. Katherine M. Appleton, Ann Hemingway, Laure Saulais, Caterina Dinnella, Erminio Monteleone, Laurence Depezay, David Morizet, F. J. Armando Perez-Cueto, Ann Bevan and Heather Hartwell, „Increasing vegetable intakes: rationale and systematic review of published interventions”, articol publicat în European Journal of Nutrition. 2016; 55: 869–896, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4819941/
2. Elena Pridie, „64. Salată asortată (4)”, Rețete din Crudități. Pentru sănătate, pentru viață, Editura Sian Books, București, 2012: https://books.google.ro/booksid=LEaTDwAAQBAJ&pg=PT4&dq=elena+pridie&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwiRlrC-8IniAhUOmIsKHTiLAWYQ6AEINTAD#v=onepage&q=elena%20pridie&f=false

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.