VINETE egiptene – rețetă de post (+ beneficii)

Articol scris de Ana-Maria Postolache

După cum o arată și numele, vinetele egiptene sunt o mâncare inspirată din bucătăria tradițională a Egiptului. Se numește „Mesa’a’ah” și se prepară foarte ușor.

Poate fi o rețetă binevenită în perioada posturilor. Chiar și cei care nu sunt fani oficiali ai vinetelor vor găsi această mâncare absolut savuroasă.

Vinete la cuptor cu rosii – reteta de post: egydish.com

Vinetele la cuptor capătă o aromă dulce, deosebită, și o textură extrem de pufoasă. Nu seamănă deloc la gust cu vinetele coapte pe grătar și făcute salată. Sunt mult mai gustoase la cuptor.

Beneficiile consumului de vinete

Potrivit Nutrition & You, vinetele sunt legume sărace în calorii dar bogate în fibre solubile. Fibrele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a combate constipația. Beneficiile lor sunt însă mult mai diverse: ajută la scăderea colesterolului și a riscului de boli cardiovasculare, previn diabetul și unele tipuri de cancer. Nu în ultimul rând, ajută la pierderea în greutate.

100 g de vinete conțin doar 24 de calorii și acoperă 9% din doza zilnică recomandată de fibre.

Studiile recente, realizate la Institute of Biology – Universitatea de Stat Sao Paulo din Brazilia, au arătat că vinetele conțin substanțe eficiente în controlul nivelului colesterolului.

Coaja are cantități semnificative de antioxidanți – antocianini – care posedă activități anticancerigene, antiinflamatoare și efecte benefice în bolile neurologice.

Vinetele se numără printre legumele cu cel mai mic indice glicemic. Sunt bogate în vitamine din complexul B: B1, B3, B5, B6 – necesare pentru metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.

Totodată, vinetele sunt surse bune de minerale (mangan, cupru, fier, potasiu).

Vinete egiptene – rețetă

Ingrediente

• 4 vinete
• 9 roșii coapte bine
• 2 cepe
• 4-5 linguri de ulei
• sare și piper

Preparare

Spălați vinetele și îndepărtați codițele. Tăiați-le în jumătate pe lungime și prăjiți-le în ulei.

După ce s-au răcit, scobiți fiecare jumătate cu o lingură, scoțând interiorul cu semințele. Vinetele scobite trebuie să aibă 5-10 mm grosime și să arate ca niște bărcuțe.

Curățați cepele și tocați-le mărunt. Căliți ceapa în tigaie și apoi adăugați miezul și semințele scobite, sare și piper.

Spălați și tocați roșiile mărunt. Este indicat să le curățați de coajă. Căliți-le separat. După ce s-au făcut ca o pastă, adăugați-le peste ceapa și vinetele călite și omogenizați.

Cu această compoziție se umplu jumătățile de vinete. După ce ați terminat, așezați-le într-o tavă de sticlă (vas yena) cu umplutura în sus. Stropiți-le cu puțin ulei și dați-le la cuptor preț de 20-30 de minute, pentru a se rumeni.

Tăiați o roșie rondele și prăjiți-le într-o tigaie. În momentul servirii, așezați pe fiecare vânătă umplută câte o fele de roșie prăjită.

Surse bibliografice:

1. Mayo Clinic Staff, „Dietary fiber: Essential for a healthy diet”, articol publicat pe site-ul Mayo Clinic: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983
2. Nutrition & You, „Eggplant (Brinjal) nutrition facts”: https://www.nutrition-and-you.com/eggplant.html
3. Mihai Bășoiu, „159. Vinete egiptene”, 205 Rețete de Post, Editura Meteor Press, București, 2012, p. 145

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.