Salată ȚĂRĂNEASCĂ asortată (rețetă + beneficii)

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Salatele de verdețuri și legume sunt pline de prospețime și savoare. Au o textură crocantă, arome bogate, culori atractive și un conținut divers de nutrienți prețioși.

O salată pe zi poate contribui la creșterea nivelului de energie, controlului greutății corporale, prevenirii bolilor și creșterii longevității.

Salata taraneasca asortata

Beneficiile consumului regulat de salate

Datorită accesibilității ingredientelor, salatele se prepară foarte ușor și rapid. Se pot face diverse combinații, incluzând pe lângă legume și verdețuri anumite fructe și semințe (mere, pere, ananas, mango, merișoare, stafide, nuci, alune, semințe de floarea-soarelui, semințe de susan, semințe de dovleac).

Legumele crude și mai ales verdețurile sunt surse valoroase de fibre. Aceste substanțe au numeroase beneficii:

– ajută la scăderea colesterolului
– previn creșterile bruște ale zahărului din sânge
– susțin o greutate corporală optimă
– ajută la normalizarea digestiei
– previn bolile gastrointestinale
– reduc incidența cancerului colorectal, mamar, bucal, esofagian și de gât

Dietele bogate în legume și fructe ajută la reducerea tensiunii arteriale și a riscului de accident vascular cerebral, probleme digestive, diabet și boli de inimă. Cu cât mai diversă este paleta de legume și verdețuri, cu atât mai mulți nutrienți va primi organismul nostru și cu atât mai mari vor fi beneficiile.

Foarte importante sunt verdețurile. Folosiți spanac, lăptucă, frunze de păpădie, măcriș. La fel de prețioase sunt legumele de culoare roșie și portocalie, care conțin cantități importante de carotenoide (beta-caroten, licopen, luteină, zeaxantină) cu beneficii pentru vedere, protecție împotriva radicalilor liberi și a inflamațiilor: tomate, ardei grași, morcovi, dovleac, rodii, căpșuni.

Evitați sosurile și dressing-urile din comerț, deoarece conțin sirop de porumb bogat în fructoză/glucoză și grăsimi trans procesate.

Folosiți în schimb „o mână” de grăsimi bune: nuci, semințe. Adăugați mirodenii antioxidante: busuioc, rozmarin, cimbru, oregano, usturoi, lămâie.

Salată țărănească asortată – rețetă

Ingrediente

• 2-3 roșii
• 8 fire de ceapă verde
• 5 fire de usturoi verde
• 1-2 castraveți
• 1 ardei gras sau kapia
• 1 gogoșar
• 3-4 frunze de lăptucă (salată verde)
• 1 legătură de pătrunjel
• 1 legătură de mărar
• oțet sau suc de lămâie
• sare și piper după gust

Preparare

Spălați toate ingredientele și tăiați-le cubulețe sau bucăți mai mari. Amestecați-le într-un bol încăpător și adăugați sare. Stropiți salata cu oțet natural sau zeamă de lămâie proaspăt stoarsă și omogenizați.

Cumpără de aici:

Surse bibliografice:

1. Lorna Kring, „9 GOOD REASONS TO EAT A SALAD A DAY”, Diets & Real Foods, articol publicat pe Foodal: https://foodal.com/knowledge/paleo/9-good-reasons-to-eat-a-salad-a-day/
2. Mihai Bășoiu, „54. Salată țărănească asortată”, 205 rețete de post, Editura Meteor Press, București, 2012, p. 63

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.