Salată de SPANAC și AVOCADO – benefică pentru CREIER și VEDERE

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Beneficiile consumului de salate sunt extraordinar de mari pentru sănătatea noastră. Putem încropi salate din orice fel de legume, verdețuri sau fructe.

Pentru a le face mai sățioase, mai ales pentru perioada posturilor, le putem îmbogăți cu diverse tipuri de semințe și nuci, care vin cu un aport valoros de proteine, grăsimi sănătoase și fibre.

Salata de spanac si avocado

 

Avocado și spanacul protejează vederea 

Adaosul de avocado este un alt secret pentru a transforma o salată simplă într-o masă super-hrănitoare. Acest fruct conține cantități mari de acizi grași mononesaturați, fibre și substanțe fitochimice.

Un studiu publicat în anul 2013 în Jurnalul Nutrition a arătat că la consumatorii de avocado, aportul de fructe și legume, magneziu, vitaminele E și K, fibre, potasiu și vitamina K a crescut considerabil. Aceștia au avut de asemenea un consum mai mic de zaharuri adăugate.

Un alt rezultat important al consumului de avocado a fost scăderea greutății corporale, a indicelui de masă corporală și a circumferinței taliei.

Autorii acestui studiu au concluzionat că avocado îmbunătățește calitatea dietei și aportul de nutrienți și reduce riscul sindromului metabolic.

Datorită faptului că este o sursă biodisponibilă de luteină, avocado poate ajuta la îmbunătățirea cogniției (memoria spațială și memoria de lucru) și a vederii. Luteina este un antioxidant regăsit în cele mai mari cantități în macula ochiului și în creier.

Și spanacul – un alt ingredient important din această salată – este bogat în luteină, dar și în zeaxantină și beta-caroten – alți antioxidanți important pentru protejarea vederii.

Dr. oftalmolog Stephen Pratt spune că nutrienții din spanac funcționează ca o pereche de ochelari de soare interni, care ne protejează de razele ultraviolete. Luteina și zeaxantina se absorb mai ușor dacă spanacul este gătit.

Salată de spanac și avocado – rețetă

Ingrediente

• 250 g de spanac
• 150 g de salată verde
• 1 ceapă
• 1 morcov
• 1 avocado
• 3 linguri de semințe de dovleac crude
• suc de lămâie

Preparare

Spălați frunzele de spanac și de salată și scurgeți-le bine de apă. Rupeți-le bucăți mici, sau tăiați-le mărunt, într-un bol încăpător. Adăugați ceapa tocată rondele, morcovul curățat, spălat și dat pe răzătoarea mare și avocado tăiat cubulețe sau felii subțiri.

Stoarceți puțină zeamă de lămâie deasupra și amestecați ușor. La final, presărați miezul de dovleac.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’4872, 7820, 8547′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Tammy M. Scott, Helen M. Rasmussen, Oliver Chen, and Elizabeth J. Johnson, „Avocado Consumption Increases Macular Pigment Density in Older Adults: A Randomized, Controlled Trial”, articol publicat în Jurnalul Nutrients. 2017 Sep; 9(9): 919, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622679/
2. Victor L Fulgoni, Mark Dreher, and Adrienne J Davenport, „Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001–2008”, articol publicat în Nutrition Journal, 2013; 12: 1.preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3545982/
3. „Spectacular Spinach Benefits”, Enhanced Vision: https://www.enhancedvision.com/low-vision-info/spectacular-spinach-benefits.html
4. Mihaela Bășoiu, Mihai Bășoiu, „R153 – Salată verde”, 203 Rețete de Hrană Vie, Editura Meteor Publishing, 2013, p. 108

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.