TORT dietetic, fără zahăr – pentru diabetici și cei care țin cură de slăbire
În acest articol vă prezentăm rețeta unui tort dietetic, care poate fi preparat și servit în cadrul unei diete de slăbit.
Este potrivit și pentru persoanele cu diabet – întrucât nu conține zahăr, ci îndulcitor natural din stevia rebaudiana, care are zero calorii.
Este recomandat și în alimentația celor cu boli de inimă sau cu colesterolul mare, datorită conținutului redus în grăsimi.
Cheesecake dietetic – rețetă
Ingrediente blat:
• 4 ouă
• 4 linguri de făină
• ½ plic de praf de copt
• 1 lingură de îndulcitor lichid
• 1 linguriță de esență e vanilie
Ingrediente cremă:
• 400 g de brânză de vaci degresată (cu 0,2% grăsime)
• 250 g de iaurt degresat (cu 0,1% grăsime)
• 75 g de nucă de cocos
• 10 g de gelatină
• 1 linguriță de îndulcitor lichid; 1 lingură de xylitol sau 1 plic de stevia
• 1 linguriță de esență de vanilie (sau altă aromă)
Ingrediente jeleu:
• 800 g de fructe de pădure (afine, zmeură, mure, căpșune etc)
• 80 g de amidon de porumb (sau 2 plicuri de budincă de vanilie)
• 200 ml de apă
Cumpără de aici îndulcitor natural:
[wcepe_products ids= ‘5186, 5190′ button=’Cumpără aici’]
Preparare
1. Preparare blat. Separați albușurile de gălbenușuri și puneți-le în 2 castroane separate. Bateți albușurile spumă cu un praf de sare. Bateți și gălbenușurile cu îndulcitorul și esența, până își dublează volumul. Adăugați peste ele făina combinată cu praful de copt și amestecați. Turnați apoi spuma de albușuri peste compoziția de gălbenușuri și amestecați cu mișcări lente. Turnați compoziția de blat într-o tavă rotundă (inel detașabil) sau altă formă și nivelați. Coaceți blatul timp de 20 de minute la foc potrivit. Este gata când scobitoarea iese curată din centru.
2. Preparare cremă. Puneți 2 linguri de apă rece într-un bol. Adăugați gelatina și amestecați. Așezați bolul deasupra unui ibric cu apă care clocotește pe foc. Amestecați până se dizolvă. Nu trebuie să fiarbă. Puneți brânza într-un bol și adăugați iaurtul, îndulcitorul și esența. Luați 1 lingură din amestecul de brânză și puneți-o în bolul cu gelatină și omogenizați. Turnați gelatina în restul de brânză și amestecați ușor. Incorporați apoi nuca de cocos.
3. Preparare jeleu. Puneți fructele într-o cratiță cu puțină apă. Lăsați să fiarbă la foc mic. După ce s-au înmuiat, adăugați amidonul dizolvat în apă și amestecați continuu timp de 1-2 minute, până se îngroașă. Dacă fructele sunt acre, adăugați 1 linguriță de îndulcitor.
4. Asamblare tort. Însiropați blatul cu puțină apă și îndulcitor natural. Puneți crema de brânză și nivelați. Turnați apoi jeleul de fructe și nivelați frumos. Lăsați tortul la rece până se încheagă gelatina, apoi poate fi scos din formă și porționat.
O felie (100 g) din acest tort echivalează cu 200 g de fructe care poate fi servită ca desert într-o cură de slăbire fără zahăr și fără multe grăsimi.