SALATĂ de MAZĂRE și CIUPERCI – o sursă valoroasă de proteine în post
Această salată este binevenită în perioada posturilor, datorită aportului consistent de proteine pe care îl aduce. Atât ciupercile, cât și mazărea, sunt bogate în proteine și vitamine.
Rețeta este recomandată și celor care țin regim, având un caracter dietetic.
Se prepară foarte rapid, mai ales dacă folosiți legume din conservă. Ideal ar fi ca acestea să fie proaspete și preparate în casă.
Vezi și MAZĂREA – un aliment energetic, bogat în proteine, minerale și vitamine B
SALATĂ DE MAZĂRE ȘI CIUPERCI – REȚETĂ
Ingrediente
• 400 g de mazăre fiartă (v-o recomand pe aceasta ecologică, la preț bun)
• 200 g de ciuperci marinate
• 1 ceapă
• 2 linguri de ulei
• 1 lingură de oțet de mere (vi-l recomand pe acesta nefiltrat)
• ½ linguriță de sare
Preparare
Pentru această rețetă puteți folosi mazăre la conservă, gata fiartă, mazăre proaspătă fiartă, sau mazăre decongelată și fiartă.
Dacă folosiți mazăre din conservă, clătiți-o cu apă, apoi scurgeți-o bine de lichid. Puneți-o într-un bol.
Ciupercile, la fel, pot fi din conservă, sau proaspete și marinate. Scurgeți-le bine de zeamă. Dacă sunt mici, le puteți lăsa întregi, dacă sunt mai mari, tăiați-le cubulețe sau feliuțe.
Curățați ceapa și tăiați-o solzișori. Ideal ar fi să folosiți ceapă verde (1 legătură), tocată mărunt.
Într-un bol mic, amestecați uleiul cu oțetul (sau zeama de lămâie) și sarea. Turnați dressing-ul peste legume și amestecați ușor.
Salata poate fi servită imediat, ca atare, sau ca garnitură.
_______________________________
CIUPERCI MARINATE ÎN CASĂ – REȚETĂ
Ingrediente
• 1 kg de ciuperci albe
• 130 ml de oțet de mere
• 125 ml de ulei
• 5 căței de usturoi
• 20 de boabe de piper negru
• 3 lingurițe de zahăr
• 2 lingurițe de sare
• 6 frunze de dafin
Preparare
Curățați ciupercile, spălați-le bine și tăiați-le jumătăți sau sferturi. Puneți-le într-o cratiță împreună cu usturoiul zdrobit, uleiul, oțetul, sarea, zahărul, piperul și dafinul.
Așezați cratița pe foc și puneți capacul. După ce începe să fiarbă, se dă focul la mic și se mai lasă 5 minute.
Luați oala de pe foc și amestecați, apoi lăsați ciupercile la răcit. Transferați compoziția în borcane și puneți-le în frigider timp de 4 ore.
Rezistă 3 luni în frigider. Se pot folosi la diverse preparate, sau ca garnitură.
_______________________________
Surse:
1. Lalena, Salată cu mazăre și ciuperci marinate: https://www.lalena.ro/reteta/199/Salata-cu-mazare-si-ciuperci-marinate/
2. LaLena, Ciuperci marinate: https://www.lalena.ro/reteta/60/Ciuperci-marinate/
Dar mazărea cu moderație la diabet