BRUSCHETTE cu DOVLEAC și brânză – rețetă + beneficii

Dovleacul este unul din cele mai plăcute alimente ale toamnei. Dulce, savuros și sățios, este ideal pentru diverse preparate culinare: salate, bruschette, piureuri, supe-cremă, plăcinte, prăjituri. 

Pe lângă faptul că este foarte versatil, dovleacul este și deosebit de sănătos

Bruschette cu dovleac si branza: sweetlivingmagazine.co.nz

BENEFICIILE CONSUMULUI DE DOVLEAC

Datorită conținutului bogat în vitamina A, dovleacul, ca și morcovul, ajută la îmbunătățirea vederii, îndeosebi vederea nocturnă.

Fibrele dau sațietate și reduc cantitatea de alimente și calorii consumate, ajutând astfel la scăderea în greutate.

Pe lângă fibre, dovleacul conține și potasiu și vitamina C, nutrienți care susțin sănătatea cardiovasculară. Potasiul este îndeosebi important pentru reglarea tensiunii arteriale.

Un studiu pe bărbați, realizat de Universitatea Harvard, a arătat că cei care urmează o dietă bogată în fibre au un risc cu 40% mai mic de boli de inimă coronariene.

Grație conținutului de triptofan, care este transformat în serotonină în corp, semințele dovleacului ajută la relaxarea organismului, îmbunătățirea somnului și a stării de spirit.

 

Vezi și  DOVLEACUL crește ENERGIA și rezistența fizică la efort și combate OBOSEALA

 

Dietele bogate în beta-caroten (dovleac, morcov) reduc riscul de cancer la prostată, potrivit unei cercetări realizate de Departamentul de Nutriție de la Universitatea Harvard.

Vitamina C și beta-carotenul din dovleac întăresc imunitatea, ajută organismul să lupte cu virusurile, bacteriile, bolile infecțioase și să se recupereze mai ușor dintr-o răceală.

_________________________________

BRUSCHETTE CU DOVLEAC – REȚETĂ

La aceste bruschette puteți folosi orice fel de legume suplimentare vă plac. Lista ingredientelor este doar orientativă.

Ingrediente

• 1 franzelă
• 750 g de dovleac curățat
• o bucată de telemea (sau alt tip de brânză)
• 2-3 ciuperci
• 3-4 căței de usturoi
• 2 tulpini de apio
• 1 ceapă
• ½ ardei roșu
• ¼ linguriță de cimbru, salvie, sare și piper după gust

Preparare

Curățați și tăiați ceapa mărunt. Căliți-o cu puțin ulei, împreună cu usturoiul. După 2-3 minute se adaugă tulpinile de țelină și ciupercile tăiate mărunt.

Se mai lasă câteva minute, apoi se adaugă și dovleacul curățat de coajă și tăiat cubulețe mici. Presărați condimente, amestecați și puneți capacul.

Lăsați legumele să fiarbă până când se înmoaie bine, apoi luați vasul de pe foc și lăsați compoziția să se răcorească.

Tăiați franzela felii lungi (oblice). Așezați pe fiecare felie puțină umplutură de dovleac. Presărați pe deasupra un strat de brânză ras pe răzătoare sau sfărâmat. Decorați la final bruschettele cu feliuțe subțiri de ardei.

Așezați-le într-o tavă și dați-le la cuptor 10 minute la 180 de grade Celsius, sau până se rumenesc pe fund.

Bruschettele cu dovleac și brânză sunt mult mai gustoase calde, dar pot fi servite și reci, sau pot fi reîncălzite într-o tigaie antiaderentă.

_________________________________

Surse:

1. Natural Food Series, 9 Impressive Health Benefits of Pumpkin: https://www.naturalfoodseries.com/9-pumpkin-benefits/

2. Odoraș, Aperitive pentru zile reci, foarte ușor de gătit – bruschetta cu dovleac şi brânză: http://odoras.md/retete/aperitive/aperitive-pentru-zile-reci-foarte-usor-de-gatit–bruschetta-cu-dovleac-i-branza/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.