RULOURI de VINETE – rețetă cu efecte anticancerigene
Această rețetă este recomandată de Oncology Nutrition, un grup al Academy of Nutrition and Dietetics, și face parte din categoria mâncărurilor care pot ajuta la combaterea cancerului.
Vinetele, asemenea altor legume și fructe închise la culoare, sunt foarte bogate în antocianini.
Cuprins
VINETELE AU PROPRIETĂȚI ANTICANCERIGENE
Un studiu din 2008 a arătat că extractele de antocianini din diferite tipuri de fructe de pădure, vinete și orez negru au capacitatea de a inhiba invazia celulelor canceroase multiple.
Antocianinii acționează ca agenți antioxidanți și antiinflamatori. Acești compuși, precum și acidul clorogenic (regăsit în vinete) protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi, previn creșterea tumorilor, invazia și răspândirea celulelor canceroase.
Antocianinii împiedică formarea de noi vase de sânge în interiorul tumorilor, reduc inflamația și blochează enzimele care ajută celulele maligne să se împrăștie în corp. Totodată, protejează sistemul cardiovascular.
Și polifenolii din vinete au efecte anticancerigene. Un alt compus, nasunin, îmbunătățește fluxul sanguin la creier.
Vezi și VINETELE scad COLESTEROLUL și previn CANCERUL
____________________________
RULOURI DE VINETE – REȚETĂ
Ingrediente
• 1 vânătă mare
• 2 ardei grași roșii
• 1 ceapă
• 1 pachet de tofu
• 2 linguri de ulei de măsline
• 2 lingurițe de sare
• 2 lingurițe de piper
• 1 cățel de usturoi
• 1 legătură de pătrunjel
• 100 g de pesto sau alt sos
Preparare
Decupați capetele vinetei și apoi tăiați-o felii mari pe lungime, nici prea subțiri, nici prea groase.
Ungeți feliile de vânătă cu o pensulă înmuiată în ulei de măsline, pe ambele părți. Presărați 1 linguriță de sare și 1 linguriță de piper.
Coaceți feliile pe un gril încins, câte 2-3 minute pe fiecare parte. Lăsați-le apoi să se răcească.
Între timp, puneți 1 lingură de la încins la foc potrivit. Adăugați usturoiul zdrobit și lăsați-l la călit 30 de secunde, amestecând constant.
Adăugați apoi ceapa tocată mărunt și ardeii tocați cubulețe. Amestecați des, timp de 4-5 minute, sau până când ceapa devine translucidă.
Amestecul de legume va fi ușor umed. Strecurați-l printr-un șervețel de hârtie.
Într-un bol, amestecați brânza tofu tocată cubulețe mici cu legumele călite, pătrunjelul tocat fin și restul de sare și piper.
Așezați feliile de vânătă pe un platou sau pe o tavă. Ungeți-le pe fiecare cu pesto, apoi adăugați pe fiecare câteva linguri de umplutură.
Rulați feliile cu grijă, sub forma unei rulade. Aveți grijă să nu iasă compoziția pe margini. Așezați-le într-o tavă și introduceți-o în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, timp de 12-15 minute.
____________________________
Surse:
1. Medical News Today, Eggplant health benefits and tasty tips: https://www.medicalnewstoday.com/articles/279359.php
2. Li-Shu Wang and Gary D. Stoner, Anthocyanins and their role in cancer prevention, Cancer Letters, 2008, Oct. 8: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2582525/
3. Oncology Nutrition, Eggplant Roulade: http://dpgstorage-prd.s3.amazonaws.com/ondpg/documents/b9134d4a5ba2ac8e/eggplant_roulade.pdf