SALATĂ de SFECLĂ, MORCOV și MĂR – rețetă + beneficii
Sfecla, morcovul și mărul sunt o combinație folosită în rețeta unui suc renumit în întreaga lume, cunoscut sub numele de „Miracle drink” („Băutura miraculoasă”).
Nutriționista Lokendra Tomar de la Weight Loss Clinic din New Delhi consideră această asociere de ingrediente un adjuvant important pentru curățarea organismului de toxine și eliminarea lor prin ficat, rinichi, intestine și piele.
Cuprins
BENEFICIILE CONSUMULUI DE SFECLĂ, MORCOV ȘI MĂR
Morcovul conține o multitudine de nutrienți: vitamina A, vitamine B (B1, B2, B3, B6, C, E, K, acid folic), fosfor, calciu, cupru, mangan, magneziu, potasiu, fibre, biotină.
Cel mai important este beta-carotenul, pe care corpul îl transformă în vitamina A – un antioxidant important pentru sistemul imunitar, detoxifiere, vedere, prevenirea cariilor și a cancerului (împreună cu alt antioxidant numit falcarinol).
Sfecla roșie este de asemenea o sursă bună de nutrienți esențiali pentru sănătatea cardiovasculară – vitaminele A, B și C, fier, potasiu, magneziu și cupru.
Conține licopen și antocianini – pigmenți cu rol de antioxidanți, care ajută la consolidarea sistemului imunitar și controlul nivelului de colesterol.
Dr. Tomar susține că betalaina este o substanță antiinflamatoare cu un rol important în protejarea ficatului. Sfecla are și proprietăți anti-îmbătrânire, iar fibrele solubile combat depozitele de grăsime din corp și ajută la eliminarea surplusului de kilograme.
Mărul este la fel de bogat în nutrienți ca morcovul. Nu-i de mirare de ce se spune că „un măr pe zi ține doctorul departe”. Consumul de mere a fost asociat cu prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare, a deficitelor imunitare și a tulburărilor nervoase.
Datorită antioxidanților, merele protejează celulele de efectele distructive ale radicalilor liberi.
___________________________
SALATĂ DE SFECLĂ, MORCOV ȘI MĂR – REȚETĂ
Ingrediente
• 1 sfeclă roșie mică
• 1 morcov
• 1 măr
• 1-2 linguri de semințe de floarea-soarelui
• 2 linguri de nucă măcinată
Preparare
Curățați sfecla roșie, morcovul și mărul și dați-le pe răzătoare. Morcovul și mărul se dau pe răzătoarea mare, iar sfecla pe răzătoarea mică.
Se amestecă într-un bol și se adaugă semințele și nuca măcinată. Dacă doriți o salată și mai crocantă, puteți lăsa miezul de nucă întreg, sau îl puteți toca grosier cu cuțitul.
Este o salată dietetică, întrucât nu conține ulei. Semințele și nucile sunt alimente oleaginoase, care adaugă suficiente grăsimi acestei rețete. Puteți adăuga puțină zeamă de lămâie.
___________________________
Surse:
1. Food NDTV, ABC Detox Drink: Why Apple, Beetroot and Carrot is a Great Combination: https://food.ndtv.com/food-drinks/abc-detox-drink-why-apple-beetroot-and-carrot-is-a-great-combination-1685686
2. Centrul Medical Naturalia, Salată de sfeclă roșie și măr, Conceptul alimentului integral, Rețete, Editura Christiana, București, 2015, p. 36
Și țelina