SALATĂ de SFECLĂ, MORCOV și MĂR – rețetă + beneficii

Sfecla, morcovul și mărul sunt o combinație folosită în rețeta unui suc renumit în întreaga lume, cunoscut sub numele de „Miracle drink” („Băutura miraculoasă”).

Nutriționista Lokendra Tomar de la Weight Loss Clinic din New Delhi consideră această asociere de ingrediente un adjuvant important pentru curățarea organismului de toxine și eliminarea lor prin ficat, rinichi, intestine și piele.

Salata de sfecla morcov si mar: farmersmarketinstitute.org

BENEFICIILE CONSUMULUI DE SFECLĂ, MORCOV ȘI MĂR

Morcovul conține o multitudine de nutrienți: vitamina A, vitamine B (B1, B2, B3, B6, C, E, K, acid folic), fosfor, calciu, cupru, mangan, magneziu, potasiu, fibre, biotină.

Cel mai important este beta-carotenul, pe care corpul îl transformă în vitamina A – un antioxidant important pentru sistemul imunitar, detoxifiere, vedere, prevenirea cariilor și a cancerului (împreună cu alt antioxidant numit falcarinol).

Sfecla roșie este de asemenea o sursă bună de nutrienți esențiali pentru sănătatea cardiovasculară – vitaminele A, B și C, fier, potasiu, magneziu și cupru.

Conține licopen și antocianini – pigmenți cu rol de antioxidanți, care ajută la consolidarea sistemului imunitar și controlul nivelului de colesterol.

Dr. Tomar susține că betalaina este o substanță antiinflamatoare cu un rol important în protejarea ficatului. Sfecla are și proprietăți anti-îmbătrânire, iar fibrele solubile combat depozitele de grăsime din corp și ajută la eliminarea surplusului de kilograme.

Mărul este la fel de bogat în nutrienți ca morcovul. Nu-i de mirare de ce se spune că „un măr pe zi ține doctorul departe”. Consumul de mere a fost asociat cu prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare, a deficitelor imunitare și a tulburărilor nervoase.

Datorită antioxidanților, merele protejează celulele de efectele distructive ale radicalilor liberi.

___________________________

SALATĂ DE SFECLĂ, MORCOV ȘI MĂR – REȚETĂ

Ingrediente

• 1 sfeclă roșie mică
• 1 morcov
• 1 măr
• 1-2 linguri de semințe de floarea-soarelui
• 2 linguri de nucă măcinată

Preparare

Curățați sfecla roșie, morcovul și mărul și dați-le pe răzătoare. Morcovul și mărul se dau pe răzătoarea mare, iar sfecla pe răzătoarea mică.

Se amestecă într-un bol și se adaugă semințele și nuca măcinată. Dacă doriți o salată și mai crocantă, puteți lăsa miezul de nucă întreg, sau îl puteți toca grosier cu cuțitul.

Este o salată dietetică, întrucât nu conține ulei. Semințele și nucile sunt alimente oleaginoase, care adaugă suficiente grăsimi acestei rețete. Puteți adăuga puțină zeamă de lămâie. 

___________________________

Surse:

1. Food NDTV, ABC Detox Drink: Why Apple, Beetroot and Carrot is a Great Combination: https://food.ndtv.com/food-drinks/abc-detox-drink-why-apple-beetroot-and-carrot-is-a-great-combination-1685686

2. Centrul Medical Naturalia, Salată de sfeclă roșie și măr, Conceptul alimentului integral, Rețete, Editura Christiana, București, 2015, p. 36

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.