SALATĂ de PĂTRUNJEL cu ROȘII și boabe de GRÂU – rețetă libaneză
Această salată este inedită prin conținutul său. Asocierea dintre pătrunjel și grâu folosită la această rețetă provine din bucătăria libaneză.
Aceste două ingrediente sunt deosebit de bogate în nutrienți valoroși pentru sănătatea noastră. Pătrunjelul conține cantități prețioase de vitamine, minerale și antioxidanți.
100 grame de pătrunjel ne oferă:
• vitamina K – 1366 % din DZR
• vitamina A – 281% din doza zilnică recomandată
• vitamina C – 220% din DZR
• fier – 77%
• acid folic – 38%
• calciu – 14%
• zeaxantină – 5561 mcg
• beta-caroten – 5054 mcg
Dintre antioxidanți, se remarcă și prezența flavonoidelor: apiină, apigenină, crisoeriol și luteolină. Pătrunjelul este de asemenea o sursă bună de eugenol, un compus folosit în stomatologie ca agent anestezic și antiseptic pentru dinți și gingii.
În grâu găsim aproape toate substanțele nutritive necesare vieții: proteine, fibre, minerale, vitamine. Este foarte important însă să folosim grâu integral, bio, pentru a beneficia de toți nutrienții prezenți și în învelișul boabelor, care prin rafinare sunt înlăturați.
______________________________
Deși pare o cantitate mare de pătrunjel, din ingredientele folosite rezultă o salată pentru două persoane sau porții.
Ingrediente
• 6 legături de pătrunjel
• 3 roșii
• 2-3 linguri de grâu
• 3 căței de usturoi
• 3 lingurițe de ulei
• 3 lingurițe de oțet
• sare și piper, după gust
Preparare
Spălați boabele de grâu în mai multe ape și fierbeți-le timp de 30 de minute.
Până se înmoaie grâul, ocupați-vă de celelalte ingrediente. Tăiați roșiile cubulețe și puneți-le într-un bol. Dacă doriți, puteți înlătura miezul cu semințe. Zdrobiți usturoiul și amestecați-l cu roșiile.
În continuare, spălați pătrunjelul, tocați-l mărunt și puneți-l peste celelalte ingrediente din bol.
După ce s-a fiert grâul, scurgeți-l de apă și lăsați-l să se zvânte pe un șervețel. Pasați-l cu furculița sau cu blenderul, până se face pastă. Adăugați-l peste pătrunjel, împreună cu ingredientele rămase: uleiul, oțetul, sarea și piperul.
Amestecați ușor, până la omogenizare.
Salata de pătrunjel și grâu se poate servi imediat. Se păstrează la rece. Dacă aveți musafiri, decorați cu orice fel de legume vă plac: ardei grași, măsline, salată verde, spanac, tomate, castraveți, etc.
Dacă doriți ca această salată să conțină și mai multe proteine, adăugați și câteva nuci zdrobite.
______________________________
Surse:
1. Nutrition and You, Parsley nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/parsley.html
2. Dulceata de Trandafiri, Salata de patrunjel: http://dulceatadetrandafiri.blogspot.com/2011/02/salata-de-patrunjel.html