Sos de ROȘII cu USTUROI și MIRODENII pentru iarnă – adevărat medicament pentru INIMĂ

Pe lângă faptul că face mâncărurile mai savuroase, sosul de roșii are beneficii importante pentru sănătate. Rețeta pe care v-o prezentăm este foarte ușor de preparat.

Acest sos aromat este mult superior ketchup-ului din comerț pe care îl cumpărăm pentru pizza și paste.

Sos de rosii pentru iarna

Beneficiile consumului de roșii 

Un alt studiu, efectuat de oamenii de știință finlandezi, a arătat că folosirea ketchup-ului la mesele zilnice reduce nivelul colesterolul LDL cu 13% și colesterolul total cu 6%.

Licopenul din tomate reduce incidența afecțiunilor cardiace cu 25%. Universitatea Tufts a arătat că un consum regulat de roșii pe o perioadă de 11 ani a scăzut riscul bolilor de inimă coronariene cu 26%, mărind capacitatea de apărare a inimii.

Antioxidanții precum licopenul încetinesc progresia aterosclerozei prin inhibarea proceselor oxidative distructive.

Un studiu din 2012, realizat de finlandezi a arătat că bărbații cu un nivel scăzut de licopen au un risc mai mare cu 60% de a suferi un atac de cord.

Un alt beneficiu important al consumului de roșii pentru bărbați este combaterea cancerului de prostată. Un studiu realizat la Harvard pe 47.000 de bărbați a arătat că 1-2 porții pe săptămână de sos de tomate reduce riscul de cancer la prostată cu 20 de procente.

____________________

Un studiu recent, din 2016, apărut în Jurnalul „Nutrients” a arătat că roșiile și sosul de roșii, mai ales cel îmbogățit cu ulei de măsline, ajută la reglarea profilului lipidelor și a biomarkerilor inflamatori solubili asociați cu declanșarea și progresia aterosclerozei.

Să nu uităm că și celelalte mirodenii folosite la acest sos protejează sistemul cardiovascular, mai ales usturoiul.

____________________

Pe lângă beneficiile sale pentru inimă, sosul de roșii ajută și la întărirea imunității și îmbunătățirea vederii, datorită conținutului de vitamina C și vitamina ARoșiile sunt de asemenea o sursă bună de vitamina K, potasiu, mangan și fibre.

____________________

Sos de roșii cu usturoi pentru paste 

Este foarte important ca roșiile folosite la această rețetă de sos să fie dulci și cărnoase.

Ingrediente

• 1 kg de roșii
• 5-6 căței de usturoi
• 3-4 crenguțe de busuioc
• 1 linguriță de oregano
• 40 ml de ulei de măsline
• sare și piper, după gust

Preparare

Spălați roșiile și dați-le prin mașina de tocat sau mixați-le în blender până se fac pastă.

Puneți uleiul într-o cratiță și adăugați usturoiul tocat mărunt. Lăsați-l la călit 2-3 minute, apoi adăugați pasta de roșii și mirodeniile.

Fierbeți amestecul până scade lichidul și se leagă puțin.

Acest sos de roșii este foarte bun la paste și pizza.

____________________

Sos de roșii pentru iarnă 

Dacă doriți să păstrați acest sos de roșii pentru iarnă, preparați-l în cantități mai mari.

Borcanele și capacele se spală bine și se așează într-o tavă. Se sau în cuptorul preîncălzit la 150 de grade Celsius pentru 15-20 de minute.

Sosul de roșii se toarnă fierbinte în borcanele sterilizate și se înfiletează bine capacele. Borcanele se introduc în cuptorul încins și se lasă încă 15 minute.

Se închide cuptorul și se lasă la răcit în tavă.

____________________

Surse:

1. Pinocchios Brighton, Top Health Benefits of Tomatoes and Pasta Sauce: https://www.pinocchiosbrighton.com/top-health-benefits-tomatoes-pasta-sauce/

2. Harvard Health Publishing, Harvard Medical School, New evidence that a heart-healthy diet also helps fight prostate cancer: https://www.health.harvard.edu/mens-health/new-evidence-that-a-heart-healthy-diet-also-helps-fight-prostate-cancer

3. Sanjiv Agarwal and Akkinappally Venketeshwer Rao, Tomato lycopene and its role in human health and chronic diseases, CMAJ. 2000 Sep 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC80172/

4. The Telegraph, Tomato ketchup: five surprising health benefits: https://www.telegraph.co.uk/men/active/mens-health/10874557/Tomato-ketchup-five-surprising-health-benefits.html

5. LIVE STRONG, The Advantages of Tomato Sauce: https://www.livestrong.com/article/522521-the-advantages-of-tomato-sauce/

6. Palmira Valderas-Martinez, Gemma Chiva-Blanch, Rosa Casas, Sara Arranz, Miriam Martínez-Huélamo, Mireia Urpi-Sarda, Xavier Torrado, Dolores Corella, Rosa M. Lamuela-Raventós and Ramon Estruch, Tomato Sauce Enriched with Olive Oil Exerts Greater Effects on Cardiovascular Disease Risk Factors than Raw Tomato and Tomato Sauce: A Randomized Trial, Nutrients. 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808898/

7. Ziarul Lumina, Sucul de roșii, un adevărat medicament în numeroase afecțiuni: http://ziarullumina.ro/sucul-de-rosii-un-adevarat-medicament-in-numeroase-afectiuni-136726.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.