Compot de PIERSICI pentru iarnă (rețetă + beneficii)

Fructele fierte și conservate sub formă de dulceață, gem sau compot sunt o investiție bună pentru iarnă, mai ales pentru copii.

Piersicile se numără cu siguranță prin fructele favorite în acest sens, datorită parfumului, dulceții și texturii lor cărnoase.

Compot de piersici pentru iarna: thefreerangelife

Cercetătorii de la Institutul Linus Pauling de la Universitatea de Stat Oregon au realizat un studiu în 2013 în care au dorit să afle dacă piersicile conservate pot oferi la fel de mulți nutrienți precum piersicile proaspete.

Au fost măsurate nivelurile de vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina B9 (acid folic), antioxidanți, compuși fenolici totali și carotenoide totale.

Autorii au fost interesați să descopere dacă procesul de conservare și depozitarea ulterioară afectează nivelul acestor compuși.

Rezultatele au arătat că vitaminele și fitochimicalele măsurate în acest studiu au fost prezente în piersicile conservate. Nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește conținutul nutrițional al acestora nici măcar după 3 luni.

Deși vitaminele A și E și carotenoidele totale au scăzut imediat după procesare, ele s-au stabilizat ulterior.

Autorii acestui studiu au concluzionat că piersicile pot fi conservate și consumate astfel pe tot parcursul anului, fără pierderi la nivel nutrițional.

_______________________

Compot de piersici – rețetă

Ingrediente

• 2-3 kg de piersici
• zahăr
• apă

Preparare

Spălați bine piersicile și înlăturați coaja cu un cuțitaș ascuțit. Puneți piersicile în borcane mari/înalte sau în sticle de sticlă.

Dacă folosiți recipiente de același gramaj, verificați cât sirop necesită fiecare. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să turnați peste piersici apă și apoi să o măsurați.

Calculați de cât sirop este nevoie pentru a umple toate borcanele și puneți cantitatea respectivă de apă într-o cratiță pe foc, cu zahăr. La un borcan de 800 de grame se pun circa 4 linguri de zahăr.

Apa nu trebuie să fiarbă. Lăsați-o pe foc doar până când zahărul se topește complet. Puteți adăuga și unele mirodenii, precum batoane de scorțișoară, steluțe de anason, coajă de lămâie, vanilie, etc.

Turnați siropul obținut peste piersicile din borcane și înfiletați capacele cât mai strâns.

Sterilizați borcanele la bain-marie, lăsându-le să fiarbă 20-30 de minute.

Se scot din apă cu o mânușă, se învelesc cu pături groase și se lasă să se răcească în voie până în ziua următoare. Se depozitează apoi în cămară.

_______________________

Surse bibliografice:

1. Durst RW1, Weaver GW., Nutritional content of fresh and canned peaches, J Sci Food Agric. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22968977

2. Compot de piersici la borcan, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 17, 10 august – 10 octombrie 2017

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.