Mâncare de CONOPIDĂ cu ROȘII – rețetă cu beneficii

Conopida este membră a aceleiași familii cu varza și broccoli, „moștenind” toate calitățile nutriționale și terapeutice ale acestora.

Deși este foarte sănătoasă, din cauza gustul searbăd este deseori evitată. Pentru a transforma într-o mâncare aromată și plăcută, putem apela la câteva ingrediente adiționale, precum usturoi, ceapă, roșii sau cașcaval (parmezan).

Mancare de conopida si rosii: allrecipes.com

Asocierea dintre conopidă și roșii este foarte reușită în această rețetă. O puteți încerca într-o zi de post, întrucât se prepară destul de repede și este deosebit de gustoasă, hrănitoare și sănătoasă.

Conopida conține cantități mari de vitamina C, fibre și antioxidanți (isotiocianați și glucozinolați, carotenoide și flavonoide), care au fost asociați cu riscuri mai mici de cancer (de colon, de plămâni, de sân, de prostată), boli de inimă și inflamații.

__________________________

Mâncare de conopidă și roșii 

Ingrediente

• 500 g de conopidă
• 4 roșii
• 1 morcov
• 1 ceapă
• ½ rădăcină de țelină mică
• ½ ardei gras roșu
• 3 linguri de ulei
• 700 ml de apă caldă
• sare și piper, după gust

Preparare

Conopida se spală bine, se desface buchețele mici și se lasă să stea jumătate de oră în apă rece. Se pune apoi la fiert într-o cratiță cu apă și puțină sare.

Între timp, se spală legumele și se taie cubulețe, după care se călesc în ulei. După 3-4 minute se adaugă roșiile tocate și ele mărunt. Se mai lasă încă 5 minute, apoi se toarnă apa și se lasă la fiert la foc mic.

Când legumele aproape s-au înmuiat, se adaugă conopida (fiartă separat), sare și piper. Se mai lasă la fiert încă 10 minute.

Dacă vreți să dați mâncării o consistență mai legată, asemenea unui sos, puteți adăuga 1 lingură de făină (amestecată cu apă rece în prealabil). După ce puneți rântașul, mai lăsați mâncarea încă 1 minut, amestecând constant.

Mâncarea de conopidă și roșii este bună și caldă, și rece. Se servește cu puțin pătrunjel verde pe deasupra.

__________________________

Surse:

1. Healthline, The Top 8 Health Benefits of Cauliflower: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cauliflower

2. Bucătăria românească, Mâncare de conopidă cu roșii: https://bucataria-romaneasca.ro/retete-culinare/zacusca-dietetica.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.