LIMONADĂ cu GHIMBIR – beneficii pentru sistemul DIGESTIV, IMUNITAR, CARDIOVASCULAR
Limonada clasică, aromatizată cu puțin ghimbir proaspăt, este una din cele mai apreciate băuturi ale verii. Utilizarea acestui condiment în bucătărie ne poate aduce numeroase beneficii sănătății.
Studiile au arătat că ghimbirul are un potențial remarcabil în ceea ce privește prevenirea și tratarea unei game variate de boli și simptome:
– tulburări digestive (indigestie, constipație, balonare, flatulență, ulcer, gastrită, esofagită, greață, vomă)
– tulburări degenerative (artrită, reumatism)
– dureri de cap, dureri articulare, musculare și menstruale
– inflamații și umflături
– răceală, gripă
– diferite tipuri de cancer
– boli infecțioase
– afecțiuni cardiovasculare
– boli neurodegenerative
_______________________
Activitatea sa anticancerigenă se datorează conținutului de gingeroli, shogaol, zingerol și paradoli. Datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare, ghimbirul poate ajuta la controlul procesului de îmbătrânire a organismului.
Totodată, consumul acestui condiment poate ajuta la creșterea imunității. Ghimbirul îmbunătățește funcțiile cognitive, îndeosebi atenția, reduce nivelul colesterolului și al zahărului din sânge și ajută la scăderea în greutate.
___________________________
Texte antice în limba chineză, romană, greacă și sanscrită au dezvăluit că rădăcina de ghimbir este folosită de mii de ani ca remediu și agent natural pentru îmbunătățirea stării de sănătate.
Ingrediente
• 1 lingură de rădăcină de ghimbir ras
• 125 ml de suc de lămâie
• 2 linguri de miere
• 500ml de apă
Preparare
Dați rădăcina de ghimbir pe răzătoare într-o carafă. Adăugați mierea și treptat sucul de lămâie proaspăt stors. Completați cu apă și gustați de dulce. Amestecați și serviți limonada imediat. Este și mai gustoasă după ce stă la rece câteva minute.
___________________________
Surse bibliografice:
1. Elena Pridie, Rețete, Limonadă cu ghimbir, Editura Sian Books, București, 2015, p. 132
2. Nafiseh Shokri Mashhadi, Reza Ghiasvand, Gholamreza Askari, Mitra Hariri, Leila Darvishi and Mohammad Reza Mofid, Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence, Int J Prev Med. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
3. Dr. Axe, 12 Major Benefits of Ginger for Body & Brain: https://draxe.com/10-medicinal-ginger-health-benefits/