SALATĂ de MORCOVI și IAURT – rețetă turcească

Această salată este de inspirație turcească, care ne oferă posibilitatea să consumăm morcovul într-un mod cât se poate de savuros.

Morcovii își păstrează conținutul bogat în vitamina A chiar și după ce sunt căliți în ulei. Această vitamină – solubilă în grăsimi – are rol de antioxidant în corp. Protejează vederea, pielea și oasele.

Salata de morcov cu iaurt: recipebyphotos.com

Este importantă pentru întărirea imunității și prevenirea diverselor boli. A fost asociată cu reducerea inflamațiilor, combaterea cancerului, scăderea colesterolului, susținerea dezvoltării și aparatului reproductiv, vindecarea țesuturilor și combaterea formării pietrelor la rinichi.

___________________

Salată de morcov cu iaurt – rețetă

Morcovul se poate înlocui cu alte legume asemănătoare, precum sfeclă sau țelină. Se prepară în același mod.

Ingrediente

• 450 g de morcovi
• 250 g de iaurt cremos
• 2 căței de usturoi
• 2 linguri de ulei de măsline
• 1 linguriță de sare
• ½ linguriță de zahăr

Preparare

Curățați morcovii de coajă și dați-i pe răzătoarea mare. Puneți uleiul într-o tigaie și adăugați morcovul ras. Adăugați zahărul și sarea și căliți-l până scade la jumătate din volum. Nu trebuie să fie complet înmuiat, ci ușor crocant.

Până se răcește morcovul, pregătiți sosul de iaurt. Pentru salate cel mai potrivit este iaurtul grecesc, datorită texturii sale cremoase și fine. Puteți însă folosi alt tip de iaurt, cu condiția să fie scurs bine de zer, pentru a nu lăsa lichid în salată.

Zdrobiți usturoiul și amestecați-l cu iaurtul. În sosul de iaurt se poate adăuga și zeamă de lămâie.

Adăugați acest sos peste morcovul călit și amestecați ușor pentru omogenizare. Acoperiți salata cu o folie și păstrați-o în frigider până la momentul servirii. Este mai gustoasă după ce stă 1 oră la rece.

Această salată se servește de regulă cu pătrunjel tocat mărunt pe deasupra.

___________________

Surse:

1. Dr. Axe, Vitamin A Benefits Eye, Skin & Bone Health: https://draxe.com/vitamin-a/

2. Seasonal Cook in Turkey, MEZE WITH YOGURT: CARROT SALAD WITH GARLIC YOGURT/YOĞURTLU SARIMSAKLI HAVUÇ: http://seasonalcookinturkey.com/meze-with-yogurt-carrot-salad-with/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.