DOVLECEI umpluți cu BRÂNZĂ, la cuptor

Dovleceii se numără printre legumele cele mai indicate în curele de slăbire, datorită faptului că nu conțin calorii sau grăsimi. În schimb sunt bogate în apă și fibre.

Sunt o sursă valoroasă de vitamine (B2, B6, B9, C, K), minerale (potasiu, mangan), antioxidanți și fitonutrienți antiinflamatori.

Dovlecei umpluti cu branza: kristineskitchenblog.com

Consumul lor a fost asociat cu îmbunătățirea digestiei și prevenirea constipației, a ulcerelor stomacale, a sindromului colonului iritabil și a cancerului.

Totodată, datorită conținutului de compuși antioxidanți și antiinflamatori, dovleceii previn numeroase boli cronice și încetinesc procesul de îmbătrânire a organismului.

Studiile au arătat că 30 g de fibre pe zi pot reduce riscul de dezvoltare a diabetului. Fibrele pe care îi conțin ne fac să ne simțim sătui mai mult timp.

Dovleceii susțin circulația sangvină și sănătatea inimii, îmbunătățesc vederea și dispoziția, reduc oboseala și stimulează funcțiile cognitive.

Studiile de laborator realizate pe șobolani au arătat că anumiți compuși regăsiți în coaja lor au efecte pozitive asupra glandei tiroide și a glandelor suprarenale.

__________________________

Dovlecei umpluți cu brânză – rețetă

Ingrediente

• 4 dovlecei medii
• 2 ouă
• 300 g de telemea
• 100 g de cașcaval (sau tot telemea)
• 1 lingură de griș
• sare, piper și chimen măcinat, după gust

Preparare

Spălați dovleceii, tăiații în lung în jumătate. Tăiați puțin și din partea dorsală, pentru a le crea o bază dreaptă și a-i ajuta să stea mai bine în tavă.

Cu o lingură, scobiți interiorul și puneți-i într-o oală cu apă și sare pe foc. După ce începe apa să fiarbă, lăsați dovleceii să clocotească de câteva ori.

Răsturnați apoi dovleceii într-o sită și lăsați-i la scurt și la răcit.

Între timp, pregătiți compoziția cu care veți umple dovleceii.

Bateți ouăle într-un bol încăpător. Deasupra lor, radeți telemeaua. Adăugați grișul, o parte din pulpa de dovlecei extrasă din centru și condimentele.

Tapetați o tavă de cuptor plată cu hârtie de copt. Luați fiecare jumătate de dovlecel și umpleți-o cu compoziția de brânză. Nivelați și introduceți tava în cuptorul încins.

Lăsați dovleceii să se coacă circa 40-50 de minute. Cu puțin timp înainte de final, scoateți tava și radeți cașcavalul deasupra lor. Introduceți din nou tava în cuptor și mai lăsați-i încă 2-3 minute.

Sunt foarte buni calzi, dar pot fi serviți și reci, după ce stau o zi la frigider.

__________________________

Surse:

1. Getting Healthier, The Nutritional Benefits of Zucchini: http://gettinghealthier.com/the-nutritional-benefits-of-zucchini/

2. Gusto.ro, Corabioare de dovlecei umplute cu branza: https://www.gustos.ro/retete-culinare/corabioare-de-dovlecei-umplute-cu-branza.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.