PASTĂ de AVOCADO și PĂTRUNJEL pentru tartine

Această pastă verde poate constitui un aperitiv deosebit de hrănitor și sănătos pentru masa de dimineață, mai ales pentru copii, care au nevoie de cât mai multe fructe, legume și verdețuri în alimentație.

Avocado este catalogat drept unul din cele mai hrănitoare alimente din lume. O porție (100 g) ne poate oferi 26% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina K, 20% din doza de acid folic, 17% din doza de vitamina C, 14% din doza de potasiu și vitamina B5, 13% din DZR de vitamina B6 și 10% din DZR de vitamina E.

Pesto de avocado cu patrunjel

Avocado conține cantități mici de magneziu, cupru, fier, zinc, mangan, fosfor, vitaminele A, B1, B2 și B3, proteine, fibre și grăsimi sănătoase

77% din caloriile pe care le conține provin din grăsimi, dar nu orice fel de grăsimi. Avocado este bogat în acizi grași mononesaturați, în principal acid oleic (regăsit și în uleiul de măsline). Studiile au arătat că acesta are proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene.

__________________________________________

Pastă de avocado și pătrunjel – rețetă

Ingrediente

• 1 avocado mare
• 1 legătură de pătrunjel verde
• 1 cățel de usturoi
• ¼ lămâie
• sare, după gust

Preparare

Avocado trebuie să fie copt bine, dar nu terciuit.

Tăiați fructul de avocado în două. Îndepărtați sâmburele, apoi scoateți pulpa din coajă cu o lingură și puneți-o în vasul cu lama S a robotului de bucătărie. Puteți folosi un mini-tocător, sau un blender manual.

Stropiți-l repede cu zeama de lămâie proaspăt stoarsă, pentru a împiedica oxidarea pulpei. Adăugați pătrunjelul spălat și rupt bucăți, usturoiul și sarea. Mixați până rezultă o pastă omogenă.

Gustați de sare și usturoi și transferați pasta într-un borcan. Păstrați-o la frigider și consumați-o cât mai repede.

Poate fi servită pe felii de pâine de casă sau crackers (biscuiți), cu fâșii de ardei gras, rondele de roșii sau castraveți, bucăți de măsline etc.

O puteți folosi pentru a umple lipii, sau pentru a crea diverse sandviciuri sănătoase pentru copii și adulți.

Pătrunjelul se poate înlocui cu alte verdețuri sănătoase, pe care de altfel le includeți mai rar în dietă, precum leurdă, urzici, ștevie, spanac etc.

__________________________________________

Surse:

1. Copilul verde, Guacamole cu patrunjel sau urzici: http://copilulverde.ro/articol/Hrana_10/Retete_13/Mic-dejun-si-gustari-sarate_29/Guacamole-cu-patrunjel-sau-urzici_381

2. Healthline, 12 Proven Health Benefits of Avocado: https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-avocado

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]