OUĂ cu CAȘCAVAL la tigaie sau la cuptor
Ouăle sunt alimente extrem de hrănitoare și sănătoase pentru un consum regulat. Dacă le servim fierte, moi, nu aduc nici un prejudiciu major sănătății.
Dacă le prăjim în ulei, sau dacă le asociem cu brânzeturi grase și carne, pot deveni „periculoase” greutatea corporală și funcția mai multor organe din corp.
Rețeta de mai jos este recomandată de profesorul dr. Gheorghe Mencinicopschi doar ocazional, tocmai din cauza conținutului bogat în calorii.
Ingrediente
• 2 ouă
• felii de cașcaval
• ulei sau unt
Preparare
Se pune grăsimea în tigaie la încins (untul sau uleiul). Se taie câteva felii de cașcaval. Se sparg ouăle direct în tigaie, ca pentru ochiuri. Peste ele se pun feliile de cașcaval și se acoperă tigaia cu capacul.
Se lasă circa 4-5 minute, sau până când cașcavalul s-a topit.
Ochiurile cu cașcaval se servesc imediat, calde.
Nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi îi sfătuiește pe supraponderali și obezi să evite consumul de ouă cu cașcaval. Combinația poate afecta greutatea corporală, ficatul și nivelul de colesterol.
Este de asemenea „contraindicat” persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, hepatice, renale sau dislipidemie (nivel crescut de grăsimi în sânge – colesterol, trigliceride).
____________________________________
Ingrediente
• 1 ou
• 1 felie de cașcaval (sau alt tip de brânză)
• 1 roșie mare
• 1 fir de ceapă verde
• sare, piper, oregano, după gust
Preparare
Luați un vas mic termorezistent și ungeți-l cu puțin ulei sau unt topit. Așezați pe fundul vasului roșia tăiată felii și presărată cu oregano. Peste roșii așezați felia de cașcaval și puțin ulei. Adăugați ceapa verde tocată mărunt.
Spargeți oul deasupra și presărați peste el sare, piper și din alte mirodenii.
Introduceți vasul în cuptorul încins la 220 de grade Celsius. Lăsați preparatul să se coacă circa 20 de minute. Albușul trebuie să fie gătit, nu moale. Se servește cald.
____________________________________
Surse:
1. Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, Reînvață să Gătești – Carte de Bucate Sănătoase, Ouă cu cașcaval la capac, Editura Coreus Publishing, București, 2012, p. 57
2. E-rețete.ro, Oua cu branza la cuptor: https://www.e-retete.ro/retete/oua-cu-branza-la-cuptor