Clicky

BORȘ de PEȘTE – rețetă și beneficii

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune că această mâncare tradițională este sănătoasă, cu ingrediente corect asociate.

Poate fi servită ocazional. Este potrivită pentru zilele de post în care este dezlegare la pește și după posturile mari. De asemenea, se mănâncă mult pește în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Borș de pește

Borș de pește – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de pește
• 500 ml de borș de tărâțe
• ½ ceașcă de orez
• 1 ceapă mare
• 1 litru de apă
• zarzavat de borș/supă
• sare, verdețuri după gust (leuștean, pătrunjel, lobodă roșie)

Preparare

Dacă vreți să faceți un borș de pește gustos, folosiți pește proaspăt. Puteți alege crapul sau șalăul. Curățați-l pe dinafară de solzi și pe interior. Spălați-l bine și tăiați-l bucăți potrivite pentru câte o porție.

Puneți apa la fiert și între timp curățați și tăiați ceapa, și zarzavatul mărunt. Adăugați-le în momentul în care apa începe să clocotească.

După circa 10 minute se adaugă orezul spălat și se lasă să fiarbă, după care se adaugă bucățile de pește.

Se mai lasă să dea câteva clocote, și se pune borșul de tărâțe. Potrivit de acru după gust.

La final, condimentați cu sare și verdeață.

Lăsați borșul să fiarbă încă 5 minute, apoi stingeți focul. Lăsați cratița acoperită încă 10 minute.

Borșul de pește poate fi dres cu smântână sau oțet.

În momentul servirii, se presară deasupra verdeață proaspătă tocată mărunt.

_________________________________

Sfatul specialistului

Folosiți borș de tărâțe obținut în casă, prin fermentație naturală. Legumele nu trebuie fierte îndelung, pentru a nu le altera conținutul nutrițional.

Dr. Mencinicopschi recomandă borșul de pește persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, diabet, celiachie. Este o rețetă cu efecte reminerealizante, revitaminizante, benefică în curele de slăbire sau de tonifiere a organismului.

Această rețetă poate fi adusă la un nivel mai înalt prin adăugarea de alge marine sau pudră de alge (spirulina, chlorella). Acestea aduc un aport valoros de minerale și compuși cu efecte detoxifiante și revitalizante.

_________________________________

Bibliografie:

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, Reînvață să Gătești – Carte de Bucate Sănătoase, Borș de pește, Editura Coreus Publishing, Snagov, 2012, p. 73

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *