Cum să faci LAPTE din OREZ (rețetă + beneficii)
Asemenea altor tipuri de lapte vegetal, laptele de orez este o alternativă ideală pentru cei care au intoleranță la lactoză și totodată pentru persoanele care vor să reducă aportul de calorii și grăsimi din dietă.
Deși îl găsim gata preparat în magazine, laptele de orez poate fi obținut foarte ușor și în casă. Cel preparat de noi are avantajul că nu conține îndulcitori sintetici, arome artificiale și alți aditivi dăunători sănătății.
Întrucât nu conține deloc colesterol, laptele de orez poate fi o alegere bună pentru persoanele cu afecțiuni cardiace sau metabolice (obezitate). Scade riscul de ateroscleroză, atac de cord și accident vascular cerebral.
Un alt avantaj al laptelui de orez este faptul că nu conține lactoză, ceea ce îl face mai ușor de digerat decât laptele de vacă.
__________________________________________________________________________________________________________
Această rețetă aparține doctorului Laza Doru de la Breaza și a fost inclusă în cartea sa „Rețete din bucătăria edenică”. Este un lapte vegetal care se obține din orez fiert, și care poate fi consumat imediat.
După această rețetă puteți și varianta Cristelei Georgescu, care recomandă folosirea orezului brun și nu a celui alb.
Ingrediente
• 3 linguri de orez fiert
• 1 măr
• 5 alune de pădure
• 250 ml de apă călduță
• 1 linguriță de vanilie naturală
Preparare
Puneți toate ingredientele în blender și mixați 2 minute, până la omogenizare. Laptele obținut se poate servi ca atare, ca înlocuitor pentru laptele de vacă sau cafea. În acest sens, se poate adăuga și 1 linguriță de pudră de roșcove (carob), cafea de cereale sau cicoare.
__________________________________________________________________________________________________________
Ingrediente
• 3 linguri de orez brun (sau mei decorticat)
• ¼ banană
• 250 ml de apă
Ingrediente opționale:
• 1-2 curmale (pentru gustul dulce)
• 1 vârf de cuțit de pudră de roșcove sau cafea instant de cereale
• 1 vârf de cuțit de vanilie naturală
Preparare
Orezul se alege, se spală și se pune la fiert cu o cantitate dublă de apă. Din momentul în care a început să clocotească, se lasă 20 de minute să fiarbă la foc mic, după care se stinge focul și se mai lasă la „infuzat” sub capac încă 10 minute.
Orezul fiert și răcorit se pune în blender împreună cu restul ingredientelor și se mixează 1-2 minute, sau până rezultă o compoziție omogenă cu o consistență asemănătoare laptelui.
Adulții pot servi acest lapte ca atare, iar copii sub 3 ani strecurat printr-un tifon sau printr-o sită deasă.
Laptele de orez poate fi consumat ca un substituent ocazional pentru laptele de vacă, deoarece este sărac în proteine și calciu.
__________________________________________________________________________________________________________
Surse:
1. Organic Facts, 5 Proven Benefits Of Rice Milk: https://www.organicfacts.net/rice-milk.html
2. Dr. Laza Doru, Lapte de Orez, Rețete din bucătăria edenică, Editura Păzitorul Adevărului, Făgăraș, 2004, p. 111
3. Cristela Georgescu, Lapte de mei și lapte de orez: http://cristelageorgescu.ro/retete-din-vacanta-iii-pudding-de-caise-si-lapte-de-mei/07/2011/