PÂINE naturală din HRIȘCĂ și semințe CHIA – combate INFLAMAȚIILE, bolile CARDIOVASCULARE și CANCERUL

Deși arată ca o cereală, hrișca este de fapt o sămânță. Unii o numesc o pseudo-cereală, un substitut excepțional pentru grâu și alte cereale care conțin gluten.

Are un gust subtil de nucă, un indice glicemic mic și o concentrație mare de fibre, aminoacizi și minerale esențiale, precum cupru, magneziu, zinc și mangan.

Pâine de Hrișcă și Semințe Chia

Hrișca este totodată bogată în compuși fenolici și antioxidanți care protejează împotriva cancerului și a bolilor de inimă. Acești compuși susțin buna funcționare a digestiei, a creierului și a ficatului. Previn inflamația și formarea de celulelor canceroase.

Este una din cele mai bune surse de proteine, cu un grad ridicat de digerabilitate. Conține mai mulți aminoacizi decât grâul, orezul meiul și porumbul.

Bogăția de fibre pe care o conține hrănește tractul digestiv, reglează mișcările intestinale și ajută la scăderea colesterolului LDL.

Semințele de chia sunt de asemenea considerate un super-aliment, datorită compoziției nutriționale impresionante.

________________________________________________________________________________________________________

Pâine din hrișcă și semințe de chia – rețetă

Este o pâine densă și sățioasă, însă nu cade greu la stomac. Din contră, se digeră mult mai repede decât o pâine obișnuită.

Ingrediente

• 300 g de hrișcă crudă
• ¼ cană de semințe chia
• ½ linguriță de sare
• 1 ½ linguriță de bicarbonat de sodiu

Ingrediente opționale

• 1 linguriță de oregano sau rozmarin
• 1 mână de semințe de floarea-soarelui
• 1 morcov ras
• 1 banană pasată și pudră de cacao (pentru o pâine dulce)

Preparare

Hrișca crudă are culoarea alb-verzuie, în timp ce cea prăjită sau procesată este maro.

Spălați boabele de hrișcă și lăsați-le la înmuiat în suficientă apă, cel puțin 2 ore (preferabil peste noapte). Hrișca absoarbe multă apă și de aceea este indicat ca lichidul să depășească nivelul boabelor cu cel puțin două degete.

După ce hrișca s-a înmuiat, clătiți-o cu apă rece și puneți-o în robotul de bucătărie cu lama S.

Cu 30 de minute înainte de prepararea pâinii, puneți semințele de chia într-un bol și adăugați o cană de apă peste ele. Lăsați-le la înmuiat până formează o pastă gelatinoasă, circa 10-30 de minute.

Adăugați gelul obținut peste hrișca din blender, apoi sarea și praful de copt. Mixați până când semințele se transformă într-o pastă moale, albicioasă.

Aprindeți cuptorul la 165 de grade Celsius.

Transferați compoziția într-o tavă de pâine unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt. Lăsați pâinea să se coacă circa 1 oră și 20 de minute.

Așteptați să se răcească cel puțin 30 de minute înainte de a o tăia felii.

_________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Live Love Fruit, 2 Ingredient buckwheat chia bread reduces inflammation: https://livelovefruit.com/2-ingredient-buckwheat-chia-bread-reduces inflammation/#LTAXOEgyIW5zLrVh.99

4 comentarii

  1. Multumim,!Sanatate va dorim,!

  2. Pâine de asta mănânc și eu de o luna, nu are nici gluten

  3. Elena,ai incercat cu PRAF DE COPT? Cana cu care ai masurat ce volum are?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.