SFECLĂ cu GHIMBIR – combate TOXINELE, TUMORILE și INFLAMAȚIILE

Potrivit unei recenzii apărute în 2015 în jurnalul Nutrients, sfecla roșie constituie o sursă puternică de compuși cu potențial în prevenirea și tratarea mai multor tipuri de boli.

Studiile realizate pe animale și pe oameni au demonstrat proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare și vaso-protectoare.

Studiile umane au arătat că această legumă reduce tensiunea arterială, atenuează inflamația, combate stresul oxidativ și restaurează hemodinamica cerebrovasculară.

Consumul sfeclei întărește apărarea antioxidantă endogenă, ajutând la protejarea componenților celulari împotriva daunelor radicalilor liberi.

Numeroase boli sunt cauzate de stresul oxidativ, inclusiv afecțiunile hepatice, artrita și cancerul.

Unele cercetări au arătat că sfecla poate fi folosită în bolile cauzate de tulburările funcției celulelor imune. Tot mai multe studii demonstrează că extractele de betalaină (compus activ din sfeclă) suprimă efectele inflamației cronice – implicată în dezvoltarea tumorilor maligne.

Efectele chimio-preventive ale extractelor de betacianinei au fost observate în celulele cancerului de ficat, de plămâni și de piele la animale, și în cancerul de prostată, de sân și de pancreas la oameni.

________________________________________________________________________________________________________

Cele mai bune efecte se obțin prin consumul de sfeclă crudă, ca atare sau sub formă de suc. Sfecla murată este de asemenea benefică sănătății, datorită aportului de probiotice.

Pentru stimularea detoxifiere, aceasta se poate asocia cu ghimbir. Iată o rețetă simplă:

Sfeclă murată cu ghimbir – rețetă

Ingrediente

• 4 sfecle medii
• 3-4 cm de rădăcină de ghimbir
• 1 lingură de sare de Himalaya

Preparare

Spălați sfecla, tăiați-o cubulețe și puneți-o într-un borcan. Radeți rădăcina de ghimbir cu o linguriță și dați-o pe răzătoarea cu găuri mici. Adăugați ghimbirul și sarea peste sfeclă. Completați cu apă, lăsând un spațiu de 3 degete până la gura borcanului.

Amestecați și acoperiți gura borcanului cu o pânză de tifon. Fixați-o cu un elastic și lăsați borcanul să stea 4-5 zile la temperatura camerei.

Îndepărtați spuma de la suprafață.

Preparatul este gata când capătă o culoare închisă și apar bule de aer în partea superioară a preparatului. Scoateți tifonul și închideți borcanul ermetic cu un capac.

Puneți apoi borcanul în frigider și lăsați-l încă 3 zile la fermentat.

Administrare

Se consumă câte 100 ml de suc, de 2 ori pe zi. ajută la curățarea corpului de toxine și îmbunătățirea digestiei și a imunității.

________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Tom Clifford, Glyn Howatson, Daniel J. West and Emma J. Stevenson, The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease, Review, Nutrients 2015: http://www.mdpi.com/2072-6643/7/4/2801/htm

2. Bioplafar, Sfecla rosie un detoxifiant si antitumoral puternic. Reteta: http://bio-plafar.info/nutritie/798-sfecla-rosie-un-detoxifiant-si-antitumoral-puternic-reteta

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.