Clicky

SALATĂ de CRUDITĂȚI fără ulei – benefică împotriva CANCERULUI

O salată pe zi sau cel puțin o dată la două zile poate face mult pentru sănătatea noastră. Salatele de legume reprezintă calea cea mai simplă de a ne aproviziona organismul cu o doză generoasă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.

Țelina, morcovul și mărul sunt o sursă extraordinară de compuși antioxidanți. În plus, au un conținut foarte mic de calorii.

Salată de crudități

Țelina și morcovul sunt bogate în falcarinol, falcarindiol, panxidiol și metil-falcarindiol, antioxidanți puternici cu o acțiune anticancerigenă demonstrată științific.

Studiile realizate la Universitatea din Newscastle au arătat că acești compuși ne pot oferi mai multă protecție împotriva cancerului de colon și a leucemiei limfoblastice.

Dacă nu aveți probleme cu stomacul, puteți asocia aceste legume cu fructe precum mere, portocale și nuci, așa cum vedeți în rețetă. Veți obține o salată mai consistentă, mai sățioasă și mult mai aromată.

________________________________________________________________________________________________________

Salată de crudități – rețetă

Ingrediente

• ½ țelină
• 2 morcovi
• 2 mere
• 1 portocală
• 1 mână de nuci 
• ½ lămâie

Preparare

Curățați legumele și merele de coajă. Dați morcovii și țelina pe răzătoarea cu găuri mici și puneți-i într-un bol încăpător. Separat, dați și merele pe răzătoarea cu găuri mari și stoarceți excesul de zeamă, apoi adăugați-le peste legume.

Tăiați portocala cubulețe mici și adăugați-o în bol.

Măcinați miezul de nucă folosind un robot sau un blender, sau tăiați-l la mână pe un tocător de lemn. Dacă veți măcina nuca fin, veți obține o salată mai cremoasă. Dacă tăiați nuca grosier, salata va avea o textură crocantă.

Adăugați nuca mărunțită peste celelalte ingrediente. Stoarceți lămâia și stropiți salata cu zeama obținută. Amestecați ușor, pentru a nu strivi bucățile de portocală.

Decorați cu pătrunjel și miez de nucă întreg sau măcinat.

Salata poate fi consumată ca atare, fără sare sau ulei. Are un gust dulce-acrișor, deosebit de plăcut. Poate fi servită ca atare, sau ca garnitură.

Se pot adăuga și stafide, pentru mai multă aromă, sau semințe de floarea-soarelui crude, pentru textură. 

________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Nutrition and You, Celeriac (root celery) nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/celeriac.html

2. Bucătăria Irinei, Salată de crudități: http://www.bucatariairinei.ro/2011/11/salata-de-cruditati.html

Cautari:
    ulei in salata cu sau fara |

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *