SFECLĂ roșie călită cu USTUROI
Dacă vă place sfecla roșie, puteți adăuga pe lista rețetelor de sezon și această mâncărică simplă, dulce la gust și deosebit de aromată.
Poate fi consumată ca atare, întrucât este destul de sățioasă, ca gustare, ca garnitură sau chiar ca salată. Are efecte detoxifiante și fortifiante și este binevenită în orice perioadă a anului, dar mai ales în sezonul rece.
Sfecla nu este tolerată ușor de toată lumea, datorită gustului ei pământiu și intens, însă gătită în acest fel se „îmblânzește” și devine foarte „prietenoasă”, inclusiv cu cei mici.
Rețeta este inspirată din bucătăria rusească. De altfel, sfecla roșie este unul din ingredientele centrale din rețete rușilor, renumiți pentru salatele lor apetisante și deosebit de aspectuoase.
______________________________________________________________________________________________________
Mâncare de sfeclă roșie – rețetă
Ingrediente
• 3 sfecle potrivite
• 1 ceapă
• 3 căței de usturoi
• 50 ml de ulei
• 1 roșie sau 1 lingură de bulion
• sare după gust
Preparare
Curățați sfecla roșie, spălați-o și dați-o pe răzătoarea cu găuri mari. Decojiți ceapa și tăiați-o solzișori.
Puneți puțin ulei în tigaie și căliți ceapa câteva minute. După ce s-a înmuiat, adăugați usturoiul zdrobit sau tocat mărunt și mai lăsați amestecul pe foc 1 minut.
Adăugați sfecla rasă și amestecați până la incorporare. Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați sfecla să se călească la foc potrivit circa 10 minute.
Amestecați după 5 minute și încă o dată la final. Adăugați apoi roșiile tocate cubulețe sau pasta de roșii și amestecați. Căliți totul fără capac încă 10 minute.
Adăugați sare și piper, dacă doriți, apoi stingeți focul și puneți din nou capacul. Lăsați mâncărica la „infuzat” câteva minute, pentru a-și dezvolta aromele. Este bună caldă, dar mult mai aromată și dulce când se servește rece.
Dacă vă plac mâncărurile mai picante, o puteți condimenta cu hrean ras sau ardei iute, sau adăugați pur și simplu mai mult usturoi.
______________________________________________________________________________________________________
Sursă: LaLena, Sfeclă Roșie Călită: https://www.lalena.ro/reteta/1342/Sfecla-rosie-calita/
Mulțumesc,cred că este f bună,voi încerca și eu.