GOMBOȚI (găluște) cu MAGIUN, de post

Gomboții, sau găluștele sunt unul din cele mai populare deserturi ale copilărieiSe pretează foarte bune la zilele de post, deoarece aluatul se poate face simplu, fără ouă și lactate, fie din griș, fie din făină și cartofi fierți. 

De regulă, gomboții se umplu cu prune proaspete sau cu gem de prune în afara sezonului.

Găluște cu Prune, de Post

Gomboți cu magiun – rețetă

Ingrediente

• 500 g de griș
• 1,5 litri de apă
• 1 borcan cu magiun/gem de prune
• 2-3 pliculețe de zahăr vanilat
• 1 esență de vanilie
• zahăr, pesmet, scorțișoară pentru decor

Preparare

Puneți apa la fiert într-o cratiță. Adăugați esența de vanilie și zahărul vanilat. Amestecați și așteptați să dea în clocot. Adăugați grișul în fir subțire, amestecând continuu cu telul, evitând formarea de cocoloașe.

Pentru ca aluatul să fie ușor de manevrat și modelat, grișul trebuie să fie tare.

După ce e gata, lăsați-l să se răcească pe balcon. Luați din griș câte o lingură mare și așezați în palmele unse în prealabil cu puțin ulei. Modelați aluatul într-o bilă.

Apăsați cu degetul mare în mijloc pentru a crea o adâncitură în care veți pune gemul. Merge cam o lingură de gem la fiecare gălușcă.

Închideți gălușca de griș, acoperind bine mijlocul, și dați-i o formă cât mai rotundă posibil. Procedați la fel cu restul cantității de griș.

După ce ați terminat de umplut și modelat găluștele, vă puteți apuca de rumenit zahărul și pesmetul.

În acest sens, puneți o tigaie anti-aderentă pe foc. Amestecați într-un bol câteva linguri de zahăr și pesmet și puneți amestecul obținut în tigaie. Lăsați-l câteva minute, amestecând continuu, pentru a se rumeni puțin. Nu trebuie să-l prăjiți, ci doar să-l încălziți.

Tăvăliți gomboții prin amestecul de zahăr și pesmet cald. Îi puteți de asemenea pudra cu zahăr vanilat și eventual puțin scorțișoară, dacă vă place.

________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Teo’s Kitchen, Gomboți cu Gem de Prune: http://www.teoskitchen.ro/2008/12/gomboti-cu-gem-de-prune.html

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.