LICHIOR de GUTUI – parfumat, suav, cu iz tomnatic
Culoarea aurie, parfumul suav, puful călduros și moale al gutuilor ne trezesc oricând în amintiri specificul toamnei.
Ne putem lesne imagina cât de savuros poate fi un lichior preparat din aceste fructe tomnatice.
Dincolo de aroma lor deosebită, gutuile au foarte multe beneficii pentru sănătate. Sunt bogate în antioxidanți și vitamina C. Antioxidanții combat bolile și întăresc imunitatea prin faptul că luptă împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ pe care aceștia îl produc.
Efectele stresului oxidativ sunt asociate cu boli cronice și multe tipuri de cancer.
Datorită conținutului de fier, aceste fructe previn anemia. Au proprietăți antibacteriene, fiind utile în gripă, răceală și halenă.
Asemenea merelor și perelor, gutuile ajută la scăderea nivelului colesterolului LDL din sânge, datorită fibrelor pe care le conțin.
Întrucât au un conținut scăzut de calorii, aceste fructe pot fi consumate fără probleme de cei care au probleme cu greutatea sau țin cură de slăbire.
_______________________________________________________________________________________________________
Lichior de gutui – rețetă
Ingrediente
• 1 kg de gutui
• 1 kg de zahăr brut
• 1 litru de alcool dublu rafinat
• rachiu/țuică naturală, vodcă
Preparare
Gutuile trebuie să fie coapte bine, pentru a da aromă lichiorului. Curățați-le de coajă, îndepărtând și părțile afectate, apoi spălați-le bine.
Tăiați-le bucăți mici și puneți-le într-un borcan sau în damigeană. Adăugați peste ele zahărul și amestecați bine cu o lingură lungă de lemn.
Mutați borcanul într-un loc răcoros și întunecos (cămară, beci, boxă), și lăsați fructele la macerat până ce granulele de zahăr se dizolvă complet. Agitați borcanul de mai multe ori pe zi, pentru a ajuta la topirea zahărului.
Peste siropul gros rezultat se toarnă alcoolul. Se amestecă bine și se mai lasă încă 10 zile la macerat.
După această perioadă, se mai adaugă puțin alcool, pentru a face siropul mai lichid și mai ușor de băut. Puteți pune rachiu natural, țuică de casă sau o votcă de calitate.
Amestecați și păstrați lichiorul în sticle pentru musafiri sau ocazii speciale.
Dacă doriți ca acest lichior să fie și mai aromat, puteți adăuga câteva mirodenii, precum scorțișoară, vanilie, rom, anason sau ghimbir.
_______________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Step Into My Green World, Health benefits of quince: http://www.stepin2mygreenworld.com/healthyliving/greenfoods/health-benefits-of-quince/
2. Poftă Bună, Lichior de Gutui: https://pofta-buna.com/lichior-de-gutui/