Cum să pui MURĂTURI asortate, din LEGUME și FRUCTE
Dincolo de savoarea lor unică, murăturile sunt foarte sănătoase, îndeosebi pentru cei care au probleme cu digestia.
Prin procesul de fermentare se dezvoltă bacterii bune (probiotice), care ajută la o mai bună digerare a alimentelor și la absorbția nutrienților din ele. Probioticele sunt benefice celor sau care suferă de ulcer, dureri de stomac sau chiar sindromul colonului iritabil.
La rețeta tradițională de murături de legume putem adăuga și fructe. Pe lângă pepene și mere, putem pune la murat și pere, piersici, prune, struguri, tomate și măsline.
Întrucât diversitatea legumelor și fructelor este foarte mare, puteți folosi cantități mici din fiecare ingredient.
Ajustați lista ingredientelor după preferință și posibilitate. Dacă nu vă place o legumă sau un fruct folosit la această rețetă, renunțați la el sau înlocuiți-l cu ceva pe plac.
Murături de legume și fructe – rețetă
Ingrediente
• 1 kg de țelină
• 1 kg de struguri albi
• 1 kg de morcovi
• 2-3 mere
• 1 kg de gogoșari sau ardei
• 1-2 gutui
• 1 kg de conopidă
• 2-3 pere
• ½ kg de castraveți
• ½ kg de dovlecei
• ½ kg de fasole păstăi
• ½ kg de ceapă
Ingrediente saramură
• 1 litru de oțet de 9 grade
• 2 litri de apă
• 2 frunze de dafin
• hrean
• boabe de muștar și de piper
• 3 linguri de sare de murături
• 6 linguri de miere sau zahăr brut
• usturoi
• bețe de mărar uscat
Preparare
Separați boabele de struguri și spălați-le. Spălați și restul legumelor. Tăiați-le felii, cubulețe sau fâșii.
Ceapa se poate tăia sferturi. Conopida se desface buchețele mici.
Fructele curățate de cotor se taie cubulețe.
După ce ați pregătit legumele și fructele, ocupați-vă de saramură.
Puneți apa cu oțetul, sarea, mierea sau zahărul, dafinul și piperul într-o oală mare, pe foc. După ce dă în clocot, colectați spuma.
Puneți pe rând ingredientele în cratiță și opăriți-le.
Așezați borcanele pe o tavă de metal pentru a nu se crăpa când turnați lichidul fierbinte.
Umpleți borcanele cu legume și fructe, așezate intercalate. Inserați printre ele și usturoi (câte 1 cățel la fiecare borcan), bucăți de hrean și bețe rupte de mărar.
Turnați saramura clocotită peste ele și umpleți borcanele până sus. Puneți capacele și înfiletați-le bine.
Puteți folosi și bidonașe de plastic.
Înveliți-le cu pături groase și lăsați-le să se răcească în voie.
Opțional, borcanele se pot steriliza 5 minute după ce încep să fiarbă.
_______________________________________________________________________________________________________
Sursă: Poftă Bună, Murături cu fructe asortate: https://pofta-buna.com/muraturi-cu-fructe-asortate/