GOGOȘARI în sos de MUȘTAR pentru iarnă
Din categoria legumelor conservate pentru iarnă face parte și această rețetă de gogoșari marinați în sos de muștar.
Spre deosebire de conservele și murăturile clasice, acești gogoșari au un gust și o textură cu totul și cu totul aparte. Veți vedea cât de buni sunt și cât de ușor se prepară!
Ingrediente
• 1 kg de gogoșari (ardei kapia, ardei gras roșu)
• 500 g de muștar (dulce sau iute, după preferință)
• 300 ml de oțet
• 300 g de miere sau zahăr brut
• 100 ml de ulei
• 1-2 lingurițe de boabe de piper
• 1-2 frunze de dafin
• 1 linguriță de turmeric
• 10 frunzulițe de țelină
• 2 linguri de sare
Preparare
După ce ați pregătit toate ingredientele, ocupați-vă mai întâi de gogoșari. Scoateți cotoarele cu semințe, spălați-i bine și tăiați-l felii lungi subțiri.
Puneți oțetul într-o cratiță mare, pe foc. Adăugați uleiul, mierea de albine sau zahărul, sarea, muștarul și mirodeniile. Este mai ușor să amestecați cu telul.
Lăsați amestecul să clocotească de câteva ori, apoi adăugați pe rând câte un sfert din cantitatea de gogoșarii tăiați.
După 2 minute, scoateți gogoșarii cu o spumieră într-un bol rezistent la temperaturi mari. Adăugați încă o parte din gogoșarii cruzi, lăsați-i la opărit 2-3 minute, apoi scoateți-i în bol.
Continuați astfel până când terminați toată cantitatea de gogoșari.
Pregătiți borcane de 800 g și umpleți-le cu gogoșarii opăriți. Așezați câteva frunze de țelină pe fundul borcanelor și între gogoșari.
Așezați borcanele pe o tavă de metal și puneți din nou sosul pe foc pentru a trage un clocot.
Turnați-l în borcane peste gogoșari. Umpleți-le cu sos până sus. Înfiletați bine capacele și acoperiți-le cu pături groase. Lăsați gogoșarii să se răcească
În voie, temperatura camerei.
În 2-3 zile sunt gata de depozitat în cămară. Nu necesită o sterilizare suplimentară. Dacă observați că s-au umflat capacele și gogoșarii au început să fermenteze, reluați procesul: scoateți sosul, fierbeți-l 1 minut, apoi turnați-l din nou fierbinte peste gogoșari.
Se pot servi la masă sau folosi în rețete după 2 săptămâni. Sunt grozavi cu mâncare gătită.
________________________________________________________________________________________________________
Sursă: Gina Bradea, Gogoșari marinați în sos de muștar, pentru iarnă: https://www.youtube.com/watch?v=JS9gHGa9FQI&list=PL4r1jxpdcWIEWzevECY2mUQCVqG9x036P&index=41