Cum să faci „APĂ de GHIMBIR” – foarte benefică sănătății
Ghimbirul este utilizat în scop alimentar și terapeutic de secole. Culturile vechi au descoperit că rădăcina acestuia este foarte bogată în minerale: magneziu, mangan, potasiu, cupru.
Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Compușii antioxidanți au un rol esențial în păstrarea sănătății, datorită faptului că inhibă radicalii liberi și combat efectele lor distructive asupra celulelor și organelor corpului.
Ghimbirul reduce inclusiv markerii de stres oxidativ asociați cu îmbătrânirea. Doar rodiile și unele tipuri de fructe de pădure depășesc capacitatea antioxidantă a ghimbirului.
Studiile au arătat că rădăcina de ghimbir blochează prostaglandinele – substanțe din corp responsabile cu contracțiile musculare, inflamațiile și unele tulburări hormonale.
Din acest motiv, ghimbirul este recomandat în diferite tipuri de dureri: musculare, articulare, menstruale.
Ghimbirul reduce citokinele pro-inflamatorii, iar compusul său activ principal – gingerolul – are el însuși proprietăți antiinflamatoare prin care ajută la ameliorarea durerilor.
Ghimbirul ajută la normalizarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, datorită conținutului de potasiu. Combate arsurile stomacale, greața și voma, durerile de cap și migrenele.
Studiile au dovedit că acesta are și o acțiune antitumorală notabilă. Numeroase studii au arătat că ghimbirul și compușii săi au un potențial anticancerigen notabil. Eficiența sa în prevenirea sau suprimarea cancerului a fost examinată în diferite tipuri de cancer, precum limfom, hepatom, cancer colorectal, cancer mamar, cancer hepatic, cancer vezical și cancer de piele.
Mecanismele prin care ghimbirul combate cancerul sunt inducerea apoptozei (moartea programată a celulelor), reducerea proliferării celulelor canceroase și a tumorilor.
___________________________________________________________________________________________________
Dincolo de faptul că este răcoritoare și aromată, această băutură aparent banală poate ajuta în numeroase afecțiuni, datorită proprietăților descrise mai sus.
Ingrediente
• 2 cm de ghimbir
• 3 căni de apă
• ½ lămâie
• 1 lingură de miere
Preparare
Dați rădăcina de ghimbir pe răzătoare. Adăugați apa, sucul proaspăt stors de la lămâie și mierea. Amestecați cu o lingură și păstrați limonada obținută într-o carafă, la frigider.
___________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Diet of Life, How to make ginger water to treat migrains, heartburn, joint & muscle pain: http://www.dietoflife.com/how-to-make-ginger-water-pain/
2. Ann M. Bode and Zigang Dong, The Amazing and Mighty Ginger, Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects, 2nd edition, Chapter 7: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/