Cum să faci SĂPUN natural pentru copii, prin metoda de preparare „la rece”

Această rețetă este potrivită pentru începători, deoarece se prepară la rece. Are o dificultate redusă, și poate fi încercată de toți cei care își doresc să folosească produse naturale pentru copiii lor.

Acest săpun poate fi utilizat nu doar de cei mici, ci de întreaga familie. Nu conține nici un compus periculos pentru sănătatea noastră.

Săpun de casă pentru copii rețetă

Săpun de casă pentru copii – rețetă

Ingrediente

• 460 g de ulei de măsline
• 15 g de ulei de ricin
• 25 g de unt de shea
• 63 g de sodă caustică
• 165 g de apă distilată
• 2 g de extract de plante (mușețel, gălbenele, sunătoare, lavandă etc)
• 10 g ulei de migdale sau de jojoba

Precizări

Untul de shea, uleiul de ricin și extractele de plante se găsesc la magazinele naturiste. Are foarte multe beneficii pentru piele, dar cel mai important este efectul de catifelare. Soda caustică se poate găsi la magazinele de profil metalo-chimice. Uleiul de măsline trebuie să fie de o calitate bună. 

______________________________________________________________________________________________________

Materiale necesare 

Mai întâi de toate, trebuie să vă pregătiți echipamentul necesar pentru prepararea săpunului de casă. Acordați seriozitatea cuvenită acestui aspect, deoarece lucrul cu soda caustică poate fi periculoasă pentru începători sau necunoscători.

Veți avea nevoie de:

– o pereche de mănuși
– o pereche de ochelari de protecție
– îmbrăcăminte cu mânecă lungă (tot corpul trebuie să fie acoperit bine, inclusiv picioarele)
– un cântar electric de la 1 g pentru a cântări ingredientele
– un termometru pentru a măsura temperatura ingredientelor sau a compozițiilor obținute

Săpunul trebuie preparat în mod normal în aer liber, însă dacă nu aveți această posibilitate, alegeți o încăpere bine aerisită.

Asigurați-vă că nu au acces copii, animalele sau alte persoane care vă pot întrerupe sau distrage atenția. Nu preparați săpunul direct pe mobilier. Acoperiți-l cu un material gros sau cu ziare.

După ce v-ați echipat în mod corespunzător și ați pregătit spațiul de lucru, puteți trece la treabă. Veți vedea că rețeta este foarte simplă.

Ideal ar fi să folosiți vase (căni gradate) de sticlă prevăzută cu buză, pentru a turna mai ușor compozițiile.

______________________________________________________________________________________________________

Preparare

Puneți uleiul de migdale într-un vas de sticlă și încălziți-l la bain-marie până atinge temperatura de 40 de grade (nu trebuie să fiarbă).

Dați vasul deoparte și adăugați peste uleiul de migdale extractul de plante. Amestecați cu o lingură lungă până se dizolvă și obțineți o compoziție omogenă.

Într-o cană mai mare, adăugați circa o cană de apă. Adăugați peste ea soda caustică, folosind o spatulă de plastic. Amestecați bine, până când bucățile de sodă se dizolvă complet. Introduceți termometrul în compoziție. Veți vedea că temperatura va crește foarte mult, atingând circa 90°C.

Așezați recipientul cu sodă într-un loc ferit, unde nu poate avea nimeni acces la el. Lăsați-l acolo până când temperatura scade sub 49°C.
Dacă vă grăbiți și vreți să răciți amestecul mai repede, așezați vasul cu sodă într-un bas cu apă rece.

______________________________________________________________________________________________________

Între timp, turnați uleiul de măsline într-un ibric sau într-o cratiță care poate fi așezată pe un alt vas, la bain-marie. Adăugați uleiul de ricin și untul de shea.

Puneți vasul deasupra unei alte cratițe, improvizând un sistem de bain-marie. Încălziți amestecul până se topește untul de shea și devine lichid. Amestecul nu trebuie să depășească temperatura de 49°C, nici nu trebuie să fiarbă.

Când amestecul de sodă s-a răcorit și a ajuns la o temperatură mai mică de 49°C, turnați-l ușor în vasul cu ulei de măsline și unt de shea topit. Turnați-l peste o spatulă, și nu direct în uleiuri.

Urmează mixarea compoziției cu un mixer vertical (blender de mână). Agitați întâi compoziția pentru a elibera bulele de aer, apoi porniți blenderul și mixați circa 50 de secunde, până începe să se îngroașe.

După ce compoziția a devenit cremoasă (această fază se numește „faza trace”), adăugați amestecul de extract de plante și ulei de migdale, preparat inițial. Mixați din nou, încă 15 secunde.

Turnați compoziția într-o formă de silicon sau de plastic. Poate fi o formă pătrată, dreptunghiulară, sau pot fi forme speciale pentru săpun.

Nivelați și acoperiți forma cu un carton. Lăsați-o să stea într-un loc ferit, timp de 24 de ore.

______________________________________________________________________________________________________

Porționarea, ștanțarea, uscarea

După 24 de ore, săpunul este ferm, dar încă suficient de moale pentru a putea fi porționat sau ștanțat. Dacă este încă prea moale, mai lăsați-l 24 de ore.

Tăiați-l pătrățele, sau în formele dorite. Puteți ștanța apoi săpunul sau îi puteți da o formă rotundă, stelară etc., cu ajutorul unor forme speciale, pentru a avea un aspect mai interesant.

Dacă ați folosit forme speciale la turnarea inițială, puteți scoate săpunurile după 24-48 de ore. 

Lăsați săpunurile la uscat circa o lună de zile, sau mai mult, în locuri aerisite. Întoarceți-le o dată la câteva zile, pentru a se usca uniform. 

______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Atelier de Creație Cosmetică, Aroma Shop: https://vimeopro.com/user53743657/tutorialecosmeticediy/video/177988690

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.