Supă rece de CASTRAVETE și IAURT (rețetă + beneficii extraordinare)

Vara, când organismul nostru simte nevoia să consume cât mai multe lichide și alimente hidratante, este binevenită această supă rece de castravete și iaurt.

Asemenea pepenelui verde, castraveții conțin o cantitate foarte mare de apă, circa 95%. Iaurtul la rândul lui este recomandat de nutriționiști în zilele caniculare deoarece hrănește și hidratează corpul.

Supă Rece de Castravete și Iaurt

Pe lângă faptul că ajută la răcorirea și hidratarea organismului, castraveții sunt totodată o gustare nutritivă. Conțin vitamina C, fibre, lignani, flavonoide, cucurbitacine și siliciu – un mineral important pentru țesuturi, oase și piele.

Acești compuși au proprietăți antioxidante și antiinflamatoareCucurbitanicele A, B, C, D și E au demonstrat activități anticancerigene. Acești compuși blochează dezvoltarea și supraviețuirea celulelor canceroase.

Lignanii au fost asociați cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și a unor tipuri de cancer: mamar, uterin, ovarian și de prostată.

Castraveții sunt totodată o sursă bună de vitamina K, vitamine B, cupru, potasiu și mangan. Datorită conținutului de fisetină – un flavonoid antiinflamator, castraveții protejează celulele nervoase ale creierului și previn declinul funcțiilor de memorare și învățare asociat cu înaintarea în vârstă. Aceste rezultate au fost obținute de șoarecii cu Alzheimer.

Beneficiile consumul de castraveți proaspeți sunt dintre cele mai diverse: combat stresul, susțin sănătatea digestivă și greutatea corporală și împrospătează respirația.

____________________________________________________________________________________________________

Supă rece de castravete și iaurt – rețetă

Ingrediente

• 2-3 castraveți
• 180 g de iaurt grecesc
• 1-2 căței de usturoi
• 1 ceapă roșie
• 1-2 linguri de suc de lămâie
• 3 linguri de ulei de măsline
• mărar, pătrunjel după gust

Preparare

Spălați și tăiați castraveții cubulețe și puneți-i în blender. Păstrați 2 linguri deoparte. Adăugați iaurtul, sucul proaspăt stors de la lămâie, ceapa, usturoiul, uleiul de măsline și verdețurile.

Mixați până când obțineți o compoziție cremoasă și omogenă. Adăugați puțină sare și amestecați. Transferați supa la frigider și lăsați-o să se răcorească 2 ore.

În momentul servirii, adăugați cubulețele de castravete păstrate deoparte și serviți. Este posibil să mai fie nevoie de sare sau ulei. Gustați și ajustați în funcție de preferință.

Dacă doriți ca supa să fie și mai răcoroasă și aromată, adăugați câteva frunzulițe de mentă proaspătă sau uscată.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice

1. The World’s Healthiest Foods, Cucumbers: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=42

2. Mercola, 9 Health Benefits of Cucumbers: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/08/23/health-benefits-cucumbers.aspx

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.