COLȚUNAȘI cu VIȘINE proaspete – o rețetă care merită încercată!

Colțunașii sunt o delicatesă tradițională, care pot fi umpluți cu brânză, cu gem sau cu fructe proaspete de sezon, precum cei prezentați mai jos.

Vișinele dau colțunașilor un gust acrișor și răcoritor. Rețeta este simplă, dar foarte reușită, așadar merită încercată. Dacă vreți o variantă de post, preparați aluatul fără ou. 

Colțunași cu Vișine

Colțunași cu vișine – rețetă

Ingrediente aluat

• 500 g de făină
• 2 ouă
• 2 linguri de ulei
• 200 ml de apă
• 1 linguriță de sare

Ingrediente umplutură

• 700 g de vișine
• 100 g de zahăr brut
• 2 linguri de griș

Preparare

Pentru aluat, puneți făina într-un bol încăpător. Adăugați ouăle și uleiul. Amestecați apa cu sarea și turnați-o în bol. Amestecați cu o lingură de lemn, apoi frământați cu mâinile, până obțineți un aluat ca de plăcintă, care nu se mai lipește. Dacă este prea moale, mai adăugați făină.

Se acoperă vasul cu un prosop gros și se lasă jumătate de oră în repaus.

Între timp, pregătiți umplutura. Spălați vișinele și scurgeți-le bine de apă. Îndepărtați cozile și sâmburii – aceasta este operațiunea cea mai grea.

Se pun într-un bol, se adaugă zahărul și se amestecă. Se lasă la macerat jumătate de oră, după care se colectează sucul și se pune deoparte. Peste fructe se adaugă grișul și se amestecă.

Puneți o cratiță pe foc cu 3 litri de apă și ½ linguriță de sare.

Împărțiți aluatul în două bile egale și întindeți-le pe fiecare în foi subțirele, pătrate. Tăiați-le pătrățele și așezați în centrul fiecărui pătrat câte 3-4 vișine și se împăturesc colțurile, ca la colțunași.

Colțunași

Când apa din oală clocotește, începeți să introduceți pe rând colțunașii, separându-i cu o paletă pentru a nu se prinde unii de alții.

Dați focul la mediu și lăsați-i să fiarbă circa 20-30 de minute. Între timp, amestecați 4 linguri din apa în care au fiert colțunașii cu 1 lingură de unt și 1 lingură de miere de albine.

Scoateți-i colțunașii cu o paletă cu găuri într-un tavă sau într-un vas cu pereții înalți. Stropiți-i cu amestecul obținut mai sus.

Preparați apoi toppingul. Sucul de vișine pus deoparte împreună cu zeama lăsată de vișinele amestecate cu griș se pune pe foc și se lasă să fiarbă puțin, până se îngroașă.

Acest sos se toarnă peste colțunașii calzi. Peste ei se mai poate presăra nucă măcinată sau zahăr.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.