MINI-PIZZA dietetice, cu blat de CONOPIDĂ

Conopida este foarte des folosită astăzi de bucătarii profesioniști ca înlocuitor dietetic pentru orez sau ca ingredient principal în blaturile de pizza fără făină.

Este preferată datorită conținutului scăzut în calorii și a bogăției de nutrienți pe care îi conține.

Mini Pizza cu Blat din Conopidă

La fel ca celelalte legume din familia cruciferelor, conopida conține antioxidanți care luptă împotriva cancerului prin faptul că previne mutațiile la nivel celular și reduce stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi.

Unul din acești antioxidanți se numește 3-carbinol (I3C), regăsit de asemenea în varză și broccoli. Acest compus reduce riscul de cancer la nivelul sânilor și a organelor reproductive la femei și bărbați. Un alt compus anticancerigen este sulforafanul, prezent în cantități și mai mari în broccoli.

Consumul de conopidă dă senzația de sațietate (datorită fibrelor), previne constipația, ajută la pierderea în greutate și menținerea sănătății tractului digestiv.

Studiile realizate în ultimele trei decenii au asociat consumul de crucifere cu un risc mai mic de cancer de plămâni și de colon.

Colina din conopidă este esențială pentru funcțiile cognitive (memorare și învățare), pentru somn, structura membranelor celulare și reducerea inflamațiilor cronice.

Conopida combate bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea și afecțiunile gastrointestinaleDatorită conținutului de vitamina K, conopida este importantă pentru sănătatea oaselor.

________________________________________________________________________________________________________

Mini-pizza din conopidă – rețetă

Ingrediente

• 1 căpățână de conopidă
• 2-3 ouă
• 300 g de mozzarella
• 1 linguriță de oregano uscat
• 1 linguriță de busuioc uscat
• 2 lingurițe de praf de usturoi
• 100 ml de ketchup, bulion, suc de roșii sau sos de pizza

Preparare

Tăiați conopida în două. Îndepărtați nervura principală cu un cuțit mare, apoi desfaceți fiecare jumătate de conopidă în buchețele mici.

Spălați-le bine, apoi mixați-le în robotul de bucătărie cu lama S. Dacă nu aveți în casă un blender sau un robot, dați conopida pe răzătoare.

Transferați conopida mărunțită într-un bol și puneți-l în cuptorul cu microunde la 8 minute. Sau puteți căliți conopida pe aragaz. Lăsați-o încă 10 minute să se răcorească, stoarceți excesul de zeamă printr-o sită și adăugați ouăle, mozzarella dată pe răzătoare și mirodeniile.

Amestecați bine, pentru a obține o compoziție omogenă. Ungeți o tavă de cuptor cu puțin unt sau ulei.

Împărțiți compoziția în 12 bile egale. Modelați-le în palme pentru a le da o formă rotundă. Așezați-le în tavă și apoi aplatizați-le cu degetele sau cu o lingură. Trebuie să aibă o formă rotundă, puțin mai mari decât dimensiunea unei felii de roșii.

Introduceți tava în cuptorul încins la 230 de grade și lăsați blaturile de conopidă circa 15 minute, sau până se fac aurii.

Scoateți tava din cuptor și începeți să decorați blaturile de conopidă. Ungeți-le cu puțin sos, presărați puțin busuioc mărunțit, mozzarella rasă și la final adăugați câte 1 felie de roșie deasupra.

Introduceți din nou tava în cuptor și lăsați-le circa 5 minute, sau până când brânza de topește și roșiile se rumenesc puțin.

Scoateți tava din cuptor și așteptați 5 minute să se răcorească, apoi le puteți servi.

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Medical News Today, Cauliflower: Health Benefits, Nutritional Information: http://www.medicalnewstoday.com/articles/282844.php

2. Tablespoon. com, How to Make Mini Cauliflower-Crust Pizzas: https://www.tablespoon.com/recipes/how-to-make-mini-cauliflower-crust-pizzas/b8f4a680-6895-4202-ae91-cc0061ae258b

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.