Ciorbă de SALATĂ VERDE cu smântână și ou (Mănăstirea Arnota)

Salata verde este foarte bogată în vitamine și se găsește pe toată perioada verii. Frunzele sale sunt o sursă excelentă de vitamina A și beta-caroteni, antioxidanți necesari pentru mucoase, piele și ochi.

Totodată, consumul de alimente bogate în acești antioxidanți protejează împotriva cancerului pulmonar și bucal.

Salata verde abundă în vitamina K, un nturient implicat în metabolismul osos, care protejează celulele oaselor și creierul de daunele care pot cauza Alzheimer.

Încă din timpurile străvechi salata verde este apreciată pentru proprietățile sale curative. Medicii antichității o foloseau pentru calmarea tusei și a palpitațiilor.

Are o acțiune antiinflamatoare la nivelul ficatului, a vezicii biliare și a intestinelor. Academicianul Ovidiu Bojor citează efectele sale aperitive, digestive și ușor laxative. Ajută la scăderea glicemiei, la curățarea organismului de toxine și eliminarea unor cantități mari de urați.

Este benefică în constipație, diabet, artrită, gută, dereglări menstruale.

_____________________________________________________________________________________________________

Ciorbă de salată verde – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de salată verde
• 3 morcovi
• 3 cepe
• ¼ țelină mare
• 1 păstârnac
• 2 ouă
• 3 linguri de ulei
• 1 litru de borș
• 2 litri de apă
• 1 legătură de pătrunjel verde

Preparare

Se spală salata frunză cu frunză. Se lasă la scurs. Se curăță și se toacă mărunt rădăcinoasele (morcovii, țelina și păstârnacul) și se pun într-o cratiță cu ceapa tocată mărunt și apa.

Frunzele de salată se storc ușor de apă și se toacă mărunt. Se adaugă atunci când rădăcinoasele sunt aproape fierte. Se potrivește focul și se lasă să fiarbă până când legumele sunt moi.

La final se adaugă borșul și pătrunjelul tocat mărunt.

Dacă nu vă plac ciorbele acre, puteți renunța la borș și adăuga 1 litru în plus de apă încă de la început. La final, supa se drege cu 1 cană de smântână și omleta preparată într-o tigaie separată, apoi ruptă sau tăiată cubulețe mici.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Salata Verde, Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, pag. 111

2. Din cuhnia Mânăstirii Arnota, Revista Leacuri & Rețete Mănăstirești, nr. 5 august-octombrie 2015

3. Nutrition and You, Lettuce nutrition facts: http://www.nutrition-and-you.com/lettuce.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.