SALSA de ROȘII (rețetă + beneficii)

Salsa este un sos mexican tradițional, care poate fi servit și ca salată, care a devenit popular în toată lumea. Poate acompania practic orice mâncare, datorită gustului picant, aromat și răcoritor.

Potrivit recomandărilor făcute de Departamentul de Agricultură al SUA, femeile trebuie să consume circa 250-300 g de legume pe zi, iar bărbații în jur de 300-350 g pe zi. Iar această rețetă constituie un mod excelent de a crește consumul de legume proaspete și implicit aportul de nutrienți din dietă.

Salsa de Roșii

Fiecare ingredient folosit la salsa conține cantități bune de vitamina C (acid ascorbic). Această vitamină are efecte antioxidante. Datorită faptului că ajută la producerea de colagen, vitamina C susține structura și integritatea țesuturilor corpului.

Totodată, vitamina C protejează celulele de daunele compușilor toxici, inclusiv ADN-ul. 200 g de roșii tocate mărunt, 2 linguri de ceapă tocată și 1 ardei iute ne pot oferi circa 43 mg de vitamina C, adică 57% din doza zilnică recomandată pentru femei și 48% din doza recomandată pentru bărbați.

Aceleași cantități pot acoperi 71% din doza zilnică necesară de vitamina A pentru femei și 55% din doza recomandată pentru bărbați. Vitamina A acționează de asemenea ca un antioxidant care protejează pielea și ochii. Susține funcția hormonilor tiroidieni și a sistemului imunitar.

Salsa de roșii proaspete – rețetă

Ingrediente

• 6 roșii coapte bine
• 1 legătură de pătrunjel
• 1 ceapă roșie (sau albă)
• 2 ardei iuți roșii sau verzi
• ½ lime (sau lămâie normală)
• 2 căței de usturoi
• 2-3 linguri de ulei de măsline

Preparare

Spălați, tăiați roșiile cubulețe și puneți-le într-un bol încăpător. Spălați, stoarceți, tocați mărunt pătrunjelul și adăugați-l peste roșii.

Decojiți și tăiați ceapa solzișori sau mărunt, asemenea și ardeii iuți. Usturoiul poate fi tocat mărunt sau dat pe răzătoare.

Amestecați toate legumele, cu grijă să nu striviți tomatele.

Stoarceți sucul de la 1 lime într-un bolișor. Adăugați 2 linguri de ulei de măsline și puțină sare și amestecați. Dacă mai este nevoie, mai puteți adăuga zeamă de lămâie și ulei.

Amestecați ușor și acoperiți bolul. Lăsați salsa să stea câteva ore, pentru a permite aromelor să se dezvolte și să se armonizeze. Dacă vă grăbiți, poate fi servită imediat. Are o prospețime aparte.

În loc de roșii mari puteți folosi roșii cherry. De asemenea, puteți adăuga și ardei gras roșu sau verde, precum și castravete. Ceapa uscată poate fi înlocuită cu câteva fire de ceapă verde.

Salsa se servește de regulă ca garnitură la o masă de carne sau pește. Dar poate fi servită pur și simplu ca atare de către cei care sunt la cura de slăbire sau vor să mănânce ceva ușor, fără carne.

Persoanele care țin post sau sunt la regim, pot adăuga câteva cubulețe de tofu, pentru un plus de proteine.

Sursă: Healthy eating SF Gate, What Are the Health Benefits of Fresh Tomato Salsa? http://healthyeating.sfgate.com/health-benefits-fresh-tomato-salsa-4157.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Rețeta este italiană sau românească sau din snobism, sosul a devenit salsa?!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.