Supă țărănească de URZICI

Orice mâncare care conține urzici este hrănitoare și benefică sănătății. Am găsit această rețetă (ușor adaptată) pe site-ul etnobotanistului autodidact Robin Harford, care o numește „supa țăranului nobil”, spunând că foarte mulți oameni consideră urzicile un mânare a țăranilor.

Această părere nu trebuie primită ca o ofensă, ci din contră, ca pe o cinste, deoarece urzicile sunt foarte bogate în nutrienți și au proprietăți terapeutice nebănuite.

Cei care mănâncă urzici și alte verdețuri de sezon sunt oameni care știu să facă alegeri alimentare inteligente, în favoarea sănătății lor. Urzicile sunt benefice pentru oase și articulații, pentru sistemul imunitar, pentru inimă și sânge.

Conțin foarte mult fier, fosfor, siliciu, bor, zinc, cupru, potasiu, sulf, mangan, vitaminele A, C și K, antioxidanți și proteine

____________________________________________________________________________________________________

În ciuda simplității sale, supa propusă este deosebit de gustoasă și sățioasă, ideală pentru o zi de post sau pentru cei care țin regim.

Ingredientele date sunt pentru 2 porții. Dacă doriți să pregătiți această supă pentru mai multe persoane, măriți cantitățile.

Ingrediente

• 4 căței de usturoi
• 40 de vârfuri de urzici
• 500 ml de borș crud de tărâțe
• 230 g de cartofi

Preparare

Încingeți puțin untdelemn într-o cratiță și adăugați usturoiul zdrobit. Căliți-l timp de 30 de secunde. Adăugați urzicile și cartofii tăiați cubulețe sau sferturi. După 10 minute, adăugați borșul și fierbeți totul circa 10-15 minute, sau până când cartofii s-au înmuiat. 

La final, pasați supa cu ajutorul unui blender și serviți. Dacă nu vă plac supele-cremă, nu mai pasați compoziția, ci serviți-o ca atare. 

O altă variantă ar fi să adăugați urzicile la final, după ce au fiert cartofii, pentru a păstra nutrienții. Se lasă doar 1 minut, cât să se opărească puțin. 

La această supă mai pot fi adăugate și alte legume și verdețuri, precum morcov, ceapă, praz. În afara zilelor de post, supa se poate drege cu smântână sau zdrențe de ou.

____________________________________________________________________________________________________

Sursă: Robin Harford, Noble Peasant’s Nettle Soup Recipe, Eat Weeds, https://www.eatweeds.co.uk/noble-peasant%E2%80%99s-nettle-soup-recipe

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.