Ciorbă de sezon cu LOBODĂ ROȘIE, LEUȘTEAN și CEAPĂ VERDE (rețetă + beneficii)

Loboda este o rudă îndepărtată a spanacului, folosită cel mai frecvent la ciorbele de primăvară. Puțini dintre noi cunosc beneficiile acestei plante pentru sănătatea noastră.

Loboda este o sursă foarte bună de vitamine (C, K), minerale (magneziu, calciu, fosfor, fier, zinc, seleniu), antioxidanți (carotenoide, antocianini), fibre, proteine și triptofan.

Datorită conținutului bogat în fibre, loboda are efecte stimulente asupra digestiei. Previne constipația, ulcerul gastric și cancerul de colon.

Pentru efectele sale diuretice și ușor laxative, ajută la purificarea rinichilor și la eliminarea toxinelor, a excesului de apă, săruri și grăsimi din corp. Prin creșterea diurezei, loboda îmbunătățește funcția rinichilor și a vezicii biliare.

Compușii antioxidanți pe care îi găsim în lobodă luptă împotriva radicalilor liberi care afectează celulele și organele corpului, cauzând cancer și alte boli grave.

Carotenoizii și antocianinii reduc semnele îmbătrânirii premature, îmbunătățesc sănătatea ochilor și a sistemului cardiovascular și previn mutațiile celulare care pot duce la cancer.

Este impresionant că loboda are de două ori mai multă vitamina C decât lămâia și kiwi. Acidul ascorbic stimulează sistemul imunitar și producția de celule albe de sânge. Vitamina C accelerează regenerarea celulară și vindecarea rănilor.

Atenție, loboda conține cantități mari de acid oxalic (mai puțin decât spanacul), motiv pentru care nu este indicată persoanelor care au pietre la rinichi sau la bilă sau suferă de gută.

___________________________________________________________________________________________________

Ciorbă de lobodă – rețetă

Ingrediente

• 2 morcovi
• ½ țelină
• 1 păstârnac sau 1 rădăcină de pătrunjel
• 2-3 legături de lobodă
• 2 legături de ceapă verde
• 50 g de orez
• 300 ml de borș crud
• 2 roșii
• 2 ouă
• 4 linguri de ulei
• ½ legătură de leuștean verde
• smântână sau iaurt
• 2 litri de apă fierbinte

Preparare

Curățați, spălați și tocați mărunt rădăcinoasele – morcovii, țelina, păstârnacul sau pătrunjelul și puneți-le la încins într-o cratiță mare, cu ulei. Adăugați și ceapa verde tăiată rondele.

După ce legumele s-au înmuiat, adăugați apa, apoi orezul spălat și puneți capacul. Lăsați să fiarbă.

Între timp, spălați loboda, stoarceți-o de apă și tocați-o mărunt. Adăugați-o în oală, apoi borșul și roșiile tocate mărunt. Lăsați ciorba să mai dea câteva clocote, apoi stingeți focul.

Bateți ouăle într-un bol și adăugați spuma în ciorbă, amestecând repede cu o furculiță de lemn pentru a obține „zdrențe”.

Adăugați leușteanul tocat fin și dregeți ciorba cu iaurt sau smântână.

Dacă doriți să pregătiți această ciorbă pentru o zi de post, puteți renunța la ouă și la lactate. Este foarte bună și fără. Puteți adăuga eventual câteva nuci, care vor da mâncării un gust mai concentrat și vor aduce un aport de proteine.

La această rețetă puteți folosi și alte ingrediente specifice, precum sfeclă roșie și cartofi.

___________________________________________________________________________________________________

Sursă: Organic Facts, 6 Interesting Benefits Of Orach: https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/orach.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.